Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Κατατέθηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τρίτης το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία όσων υποφέρουν από ακραία φτώχεια, υπάρχουν όμως και πολλές διατάξεις που αναδιατάσσουν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Από τη δημιουργία νέας θέσης αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στα υπουργεία ως την παραμονή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων στο υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικότερα προβλέπονται στοχευμένες δράσεις προς όφελος ατόμων που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας και παιδιών (ως την ηλικία των 17) που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού.

Οι τρεις βασικές άξονες μέσα από τους οποίους η Πολιτεία θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας, είναι η σίτιση, η επιδότηση ενοικίου και η παροχή δωρεάν ρεύματος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Παροχή δωρεάν ρεύματος ως και 300 kwh μηνιαίως σε νοικοκυριά που ζουν στο όριο της απόλυτης φτώχειας, ενώ επανασυνδέεται εκείνων που έχει κοπεί, (συνολική δαπάνη 22.100.000 ευρώ)
  • Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά κατά προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές (συνολική δαπάνη 40.500.000 ευρώ)
  • Σίτιση μέσω κουπονιών, είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο (συνολική δαπάνη 137.700.000 ευρώ).
  • Την προσπάθεια αυτή πέρα από τους διάφορους φορείς του Δημοσίου θα συνδράμουν, οι εκκλησία, ΜΚΟ, εθελοντικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί.

Αναδιοργάνωση κρατικού μηχανισμού

Παράλληλα, μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πολλές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κράτους. Το δεύτερο κεφάλαιο ξεκινά, με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς που υπάγεται στο υπουργείο Επικρατείας και θα έχει ως αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων φορέων και αρμοδιότητες, εποπτείας, ελέγχου και λήψης πρωτοβουλιών ακόμα και σε νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα παίρνει όλες τις αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεώρησης Δημοσίων Έργων. Συντάσσεται δε και Γενική Γραμματεία για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Επιτελείου Οικονομικής Πολιτικής.

Ακόμα, με τις διατάξεις, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει στο υπουργείο Εργασίας και δεν περνά στο Υγείας, ενώ καταργείται η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής, τις αρμοδιότητες και το προσωπικό της οποίας παίρνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Επιπλέον παρατείνεται η δυνατότητα για ένα ακόμα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να λαμβάνουν παροχές ασθενείας σε είδος εφόσον έχουν συμπληρώσει 50 ημέρες ασφάλισης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο κεφάλαιο τρία του νομοσχεδίου, λύνεται στο πολύ σοβαρό ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς και ότι η δημιουργία της θέσης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα θα επιβαρύνει κατά 1,5 εκατ. ευρώ (το χρόνο) τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 205.000 ευρώ επιπλέον τον φετινό (για τα γραφεία).

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους