Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την «επανίδρυση» του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, που μπήκε σε δεύτερη μοίρα κατά την κυβερνητική περίοδο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αύριο, αλλά και στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, την Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς. 

Η επανεκκίνηση του κόμματος θα συνοδεύεται από πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και στη διαμόρφωση του πολιτικού λόγου και, παράλληλα, θα σηματοδοτούν το άνοιγμα της ηγετικής ομάδας σε στελέχη όλων των τάσεων. Σε αυτό, άλλωστε, κατατείνουν και οι διαδοχικές συναντήσεις που έχει, τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σαμαράς με βουλευτές και κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα. 

Το «ηλεκτροσοκ» στον κομματικό μηχανισμό με, παράλληλη, εμπλοκή και στελεχών που βρέθηκαν εκτός κέντρων λήψης των αποφάσεων, συνιστά την βασική προσπάθεια απάντησης του τέως Πρωθυπουργού στο πλαίσιο αμφισβήτησης που επιχειρείται να οικοδομηθεί από μερίδα γαλάζιων στελεχών, ενόψει της σύγκλησης των δύο κομματικών οργάνων. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει σαφή εικόνα και για το αίτημα που αναμένεται να θέσουν αρκετοί βουλευτές υπέρ της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, ωστόσο βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να υπάρξει δέσμευση όλων ότι μία τέτοια διαδικασία δεν θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναζοπυρωθούν σενάρια αλλαγής ηγεσίας και, έτσι, η Ν.Δ. να περιπέσει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια. 

Ο κ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του αύριο, αναμένεται να επικαλεστεί την κρίσιμη συγκυρία και να αναδείξει σημείο – σημείο πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα που συνιστούν απειλή για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: από τους ερασιτεχνικούς έως επικίνδυνους χειρισμούς στα οικονομικά και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μέχρι τις αποφάσεις για «ελευθέρας» στους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ή θέλουν να παραβιάσουν τα σύνορά της. 

Στελέχη κοντά στον Πρόεδρο της παράταξης υπογραμμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει απαντήσεις για οποιαδήποτε πρόκληση, τυχόν, αντιμετωπίσει, χωρίς πάντως να θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, προκαταλαμβάνοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Αξίζει, δε, να υπενθυμίσει κανείς ότι η Ν.Δ. εισέρχεται σε περίοδο ανασυγκρότησης, με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να εμφανίζεται αντίθετος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να δοκιμάσει την ενότητα του κόμματος και άλλα ιστορικά στελέχη, όπως ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, να είναι κάθετα αντίθετοι σε σενάρια μετωπικής ρήξης που δεν εξυπηρετούν, σε αυτή τη συγκυρία, ούτε το στενά κομματικά ούτε βέβαια και το εθνικό συμφέρον.