Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε η αναπληρώτρια υππουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο, ωστόσο ολοκληρωμένο βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα τις συνέπειες της οξύτατης κρίσης στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή» δήλωσε η κ. Φωτίου και προσθέτει πως το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει κενά και θα αποκαταστήσει αδικίες που μόνο η ΝΔ δεν αναγνωρίζει. 

Όπως αναφέρει:  

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε μια λογική πολύ πιο προωθημένη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Και, επιπλέον, στοχεύουν να καλύψουν κενά και ανεπάρκειες και να αποκαταστήσουν αδικίες που όλοι, πλην της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε διαπιστώσει».

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Φωτίου εξηγεί:
 
«Μιλάμε για :
•    επανασύνδεση των κομμένων παροχών και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
•    επίδομα ενοικίου ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια
•    επίδομα για τη σίτιση και την προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως τόνωση των τοπικών αγορών». 

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Φωτίου «ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας που κατήργησε η κυβέρνηση Σαμαρά στο τέλος του 2014 καθώς και οι ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι παροχές στις οποίες αναφέρεται η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας βασίστηκαν στο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από σκληρές περικοπές και καταστροφικά μέτρα που οδήγησαν ακριβώς στην ανθρωπιστική κρίση την οποία καλούμαστε σήμερα εμείς να αντιμετωπίσουμε».
 
Καταλήγοντας η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει πως σε ότι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα κριθεί η σκοπιμότητα της εφαρμογής του σε εθνικό επίπεδο.

«Να τονίσουμε, ωστόσο, ότι τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αλλά και την πανελλαδική εμβέλεια δεν είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε ο προηγούμενος υπουργός της ΝΔ το ξέρει καλύτερα» καταλήγει.