Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

«Είναι δυνατόν να έρχεται ένα έγγραφο που δεν έχει υπογραφή υπουργού να δημιουργεί τόσο πανικό. Είναι δεοντολογικό αυτό;». Με αυτή την ερώτηση άρχισε τις έκτακτες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης σχετικά με το χθεσινό θέμα για τους μετανάστες και ένα υπηρεσιακό έγγραφο.

«Δεν απαντάω σε όσους πολιτικούς σχολιάζουν τις απόψεις μου» είπε αφήνοντας αιχμές για την ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά. «Διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για το συγκεκριμένο σημείωμα. Το έγγραφο ανακλήθηκε. Ο Αρχηγός ζήτησε και τις παραιτήσεις των αρμόδιων» σημείωσε ο κ. Πανούσης.

«Πρόκειται για ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα το οποίο και λύθηκε και θα διερευνηθεί και άλλο. Δεν είχα καμία γνώση για το ζήτημα» επεσήμανε ο υπουργός. «Εμφανίστηκα ότι ανοίγω τα κρατητήρια, τα κέντρα αλλοδαπών», είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε ότι έμεινε με το στόμα ανοιχτό, κατηγορώντας όσους αντέδρασαν έντονα ότι δεν του τηλεφώνησαν για να διασταυρώσουν την είδηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύγχυση προκλήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με διαταγή σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών καθώς για όσους περνούν τα σύνορα.

Μιλώντας χτες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο newpost, διευκρίνισε πως δεν είναι σημερινή απόφαση ότι δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες στα σύνορα. Όπως είπε «ήταν ένα κοινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε προ ημερών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση​, στο οποίο αναφέραμε ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11».

«Αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος μετανάστης περνάει τα σύνορα θα ταυτοποιείται, θα διαχωρίζεται σε πρόσφυγα ή μετανάστη και ανάλογα με την κατηγορία θα ενεργοποιείται η σχετική διαδικασία.

Εάν είναι πρόσφυγας θα δικαιούται άσυλο και θα φιλοξενούνται σε δομές, εάν είναι μετανάστης θα έχει 30 ημέρες περιθώριο για οικειοθελή επιστροφή στη χώρα του. Αφού περάσουν οι 30 ημέρες που θα είναι ελεύθερος στη χώρα μας, θα γίνεται διοικητική απέλαση. Αν όμως ο μετανάστης προέρχεται από χώρα που η Ελλάδα δεν συνεργάζεται για απελάσεις, θα λαμβάνει εξάμηνη παράταση παραμονής και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής που διαμένει.

Σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών, και τα όσα ακούστηκαν ότι από αύριο ανοίγουν τις πόρτες τους όλα τα κέντρα, η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρινίζει ότι: 

«Εδώ και δέκα μέρες στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας υπάρχει γιγαντιαία επιχείρηση σταδιακής αποχώρησης μεταναστών. Οι μετανάστες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – άσυλο, ευπαθείς ομάδες και ανήλικοι- και αφού εξετάζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνουν προσωρινή κατοικία και αποχωρούν περίπου κατά 30 την ημέρα». 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης προχώρησε σε σκληρή ανακοίνωση, όπου διαψεύδει τα όσα γράφτηκαν για τα κέντρα κράτησης. 

Μιλώντας χτες στο newpost, ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι το «θέμα που προέκυψε είναι προϊόν προβοκάτσιας».

Ωστόσο όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων στο newpost, κ. Χαρέλας, έλαβαν το μεσημέρι της Τρίτης διαβαθμισμένο έγγραφο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου ενημερώνονταν για το νέο καθεστώς στην μεταναστευτική πολιτική.