Κάλεσμα στους εταίρους να ανοίξουν τις στρόφιγγες για τη ρευστότητα απηύθυνε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δήλωσε:

Οι εταίροι πρέπει να δώσουν ευκαιρία στο πρόγραμμα - γέφυρα που ψήφισαν να λειτουργήσει, ώστε η κυβέρνηση να μην ασχολείται με την αντιμετώπιση της ρευστότητας στην οικονομίας, αλλά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Δεν μπορούν να ασχολούνται οι κ.κ. Βαρουφάκης και Μάρδας με τη ρευστότητα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει ότι έχει βρει λύσεις στο θέμα αυτό γι’ αυτή την εβδομάδα όπως και για τις επόμενες. 

«Δεν θα είναι εύκολο να προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν αν δείξουμε καλή πίστη», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα οι ελίτ δεν πληρώνανε τους φόρους».

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «τεχνικές παρατηρήσεις για τις 100 δόσεις πρέπει να τις ακούσουμε». «Πρέπει να δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση, με τον πολίτη να γνωρίζει ένα δίκαιο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έκανε λόγο για «κάποια ανεξαρτησία» της γγ. Εσόδων. «Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ανεξάρτητες αρχές έχουν δικές τους απόψεις... Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εντελώς ανεξάρτητη από το λαϊκό έρεισμα και τις λαϊκές πολιτικές» εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι είχε μεγάλο κόστος η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως στο οικονομικό επιτελείο το επεξεργάζονται ακόμη και πρόκειται για τις πρώτες ιδέες για να πειστούν οι θεσμοί ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων αρχίζει και είναι οι πρώτες προτεραιότητες.