Τον προσδιορισμό της ακραίας φτώχειας έκανε η  αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικάfm είπε πως «εμείς δίνουμε την δυνατότητα σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δηλαδή αν θέλετε να το ποσοτικοποιήσουμε μιλάμε για τετραμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 4.800€ ,  επανασυνδέουμε το ρεύμα». 
«Τα μέτρα που παίρνουμε αφορούν νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, η πρώτη  μας μέριμνα είναι αυτά τα λαϊκά στρώματα τα οποία λιανίστηκαν από την μνημονιακή πολιτική. 
Το δεύτερο είναι όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο και βρίσκονται από τα 4.800€ και κάτω τους δίνουμε μια ανάσα ως εξής για ένα χρόνο τους δίνουμε έως 300 κιλοβατόρες το μήνα δωρεάν, και το έως εξαρτάται πάλι από τα άτομα,  και συγχρόνως θα παρέμβουμε ως  υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουμε με τη ΔΕΗ πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών τους», πρόσθεσε. 

Σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές είπε πως «την θεωρώ μια συμφωνία η οποία δημιουργεί ένα πλαίσιο ανάσας για τέσσερις μήνες για τη χώρα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα μείζονα δηλαδή το χρέος. 
Αυτή η συμφωνία έδειξε στον ελληνικό λαό τι έχασε το 2012 που δεν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είχε τραβήξει αυτά που τράβηξε γιατί αν το 2012 είχε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαπραγματευτεί σε συνθήκες πολύ καλύτερες  από τις σημερινές».