Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε ενημερωτικό σημείωμα που φέρει την ημερομηνία 4 Μαρτίου του 2015 και έχει συνταχθεί από την Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης αποσαφηνίζεται η κατεύθυνση της κυβέρνησης σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά και πιθανόν να δίνεται απάντηση στο ποιος φαίνεται... να ευθύνεται για την επίμαχη διαταγή.

Σε αυτό το σημείωμα, αναφέρεται ότι «στις 3-3-15, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν επικοινωνίας παρέμβασης της κυρίας Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση και εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή».

Συνεπώς, σύμβουλοι- συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου έδωσαν την οδηγία για σύνταξη της διαταγής, ωστόσο ερώτημα παραμένει γιατί ο υποστράτηγος κ. Νίτσας δεν ενημέρωσε πριν εκδόσει την διαταγή.

Στο εν  λόγω σημείωμα, επισημαίνεται επίσης ότι «Στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσον τα κέντρα κράτησης».

Επίσης, αναγράφονται τα σημεία συζήτησης της σύσκεψης στις 18-2-15, όπου διαπιστώνονται οι «γραμμές» για τα κέντρα κράτησης και τους νεοεισερχόμενους, όπως έγινε και με το κοινό δελτίο Τύπου Πανούση- Χριστοδουλοπούλου στις 17 Φεβρουαρίου.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργος Νίτσας και κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Α. Μαυρόπουλο και δύο σύμβουλοι της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για τηνΜεταναστευτική Πολιτική, η κυρία Ελένη Σπαθανά και η κυρία Γεωργία Σπυροπούλου. 

Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Πανούσης φέρεται να ζήτησε η σύσκεψη να συνεχιστεί στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας διότι είχε και άλλο σημαντικό ραντεβού. Στη συνέχεια λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν όσα αναφέρονται στην χθεσινή διαταγή και η συνεργάτης της κυρίας Χριστοδουλοπούλου έδωσε το «οκ» για να συνταχθεί το έγγραφο, το οποίο χτες κοινοποιήθηκε με εντολή του υποστράτηγου κ. Νίτσα και σήμερα ανακλήθηκε με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ενημερωτικό σημείωμα 

Την ίδια ώρα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε δηλώσεις το ο κ. Πανούσης:  «Επειδή δεν είμαι πολιτικός καριέρας θα ήθελα να μάθω από τους «κατασκευαστές ειδήσεων» από πού προκύπτει ότι γνώριζα το έγγραφο. Δηλώνω ότι το αγνοούσα και ως κίνηση και ως περιεχόμενο. Αν έχει στοιχεία ο νεόκοπος να τα φέρει αλλιώς να «σιωπήσει» ζητώντας και συγνώμη. Ανακάλεσα τη διαταγή διότι εξεδόθη παρατύπως και δίχως τη γνώση της ιεραρχίας. Μη συγχέεται το δελτίο τύπου για την Αμυγδαλέζα με έγγραφο που έχει ως τίτλο «Νέα πολιτική..». Η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου θα είναι σύντομα η αρμόδια για να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις. Τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου τις υπογράφω ο ίδιος και όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας χωρίς έγκριση από Επιτελάρχη, Υπαρχηγό, Αρχηγό».

Μιλώντας χτες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο newpost, διευκρίνισε πως δεν είναι σημερινή απόφαση ότι δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες στα σύνορα. Όπως είπε «ήταν ένα κοινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε προ ημερών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση​, στο οποίο αναφέραμε ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11».

«Αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος μετανάστης περνάει τα σύνορα θα ταυτοποιείται, θα διαχωρίζεται σε πρόσφυγα ή μετανάστη και ανάλογα με την κατηγορία θα ενεργοποιείται η σχετική διαδικασία.