Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Μεθυσμένη» ακόμα από το εκλογικό αποτέλεσμα και «υπνωτισμένη» από την υψηλή κοινωνική αποδοχή που παραμένει σε δυσθεώρητα ποσοστά, τα οποία μπορεί να κατρακυλήσουν τάχιστα όπως εκτοξεύθηκαν, βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δείχνει να μην έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της.

 Η χώρα κινδυνεύει με χρηματοδοτική ασφυξία και η κυβέρνηση τρέχει μήπως και καταφέρει να «ξεκλειδώσει» στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας τη διοχέτευση ρευστότητας προς τη χώρα μας, ενώ το νέο πρόβλημά της ακούει στο όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη, γεγονός που ενεργοποιεί περισσότερο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που καλείται να διορθώσει τις αδυναμίες του υπουργού Οικονομικών που αν και είναι εξαιρετικός οικονομολόγος φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί πως είναι πολιτικός μιας χώρας στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο σταρ του κυβερνητικού σχήματος που παράγει περισσότερες συνεντεύξεις από όσες μπορεί να…καταναλώσει η κοινή γνώμη, φαίνεται, όπως μαρτυρούν πολλοί, πως αμελεί τα υπουργικά του καθήκοντα με αποτέλεσμα στην ελλιπή προετοιμασία ενόψει των κρίσιμων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να μη χάσει η χώρα το στοίχημα και εκτροχιαστεί.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός για την σημαντική καθυστέρηση, όπως λένε υψηλόβαθμοι κοινοτικοί παράγοντες σε θέσεις - «κλειδιά»- στην Κομισιόν, της κυβέρνησης που μπορεί να διαβεβαιώνει την ελληνική κοινή γνώμη πως έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαρτίου,  αλλά η χρηματοδοτική πίεση παραμένει, αφού το μήνυμα των «θεσμών» είναι ότι θα πρέπει τάχιστα να δώσει δείγμα γραφής επί συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων, προκειμένου να τους πείσει για τις προθέσεις της και να δοθεί το «πράσινο φως» ενδεχομένως της εκταμίευσης μέρους, τουλάχιστον, της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Τα «μπρος – πίσω» της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικά και η στάση της είναι αμφίσημη, καθώς από τη μια στέλνει μηνύματα προσαρμογής, καθώς μετατίθεται χρονικά η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ εγκαταλείπεται το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά από την άλλη στιγμή τους προκαλεί με μονομερείς ενέργειες.

Η πιο χαρακτηριστική ήταν αυτή που έγινε πριν λίγες ώρες και έχει περάσει στα…«ψιλά» των ΜΜΕ και αφορά την απόφαση που έχει την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με την οποία αίρεται η ανεξαρτησία της γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και μεταβιβάζονται στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη οι αρμοδιότητες.

Την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πακέτο κοστολογημένων μέτρων για να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, επικρατεί η απόλυτη σύγχυση στο εσωτερικό με τα διάφορα σενάρια που παρουσιάζουν οι υπουργοί για φορολογικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει προσαρμοσθεί στα νέα της καθήκοντα και μοιάζει παγιδευμένη σε ένα κύκλο εσωστρέφειας, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του στελεχιακού της δυναμικού, είτε διαφωνεί πλήρως με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς, είτε εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις.

Το μήνυμα από το εξωτερικό είναι σαφές: προσαρμοσθείτε και ολοκληρώστε γρήγορα την προσαρμογή σας ώστε να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για να μπορέσει η οικονομία να κινείται. Και όπως λένε και ψύχραιμοι παρατηρητές, οι λύσεις που επιλέγονται από την αποστράγγιση όλων των διαθέσιμων πόρων από τράπεζες, οργανισμούς, ταμεία, κ.α. μπορεί να δώσει μια παράταση λίγων εβδομάδων στο πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να το λύσει.

Παράλληλα, όλο και πιο έντονα αναδεικνύονται ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις, σε θέματα όπως για το ΦΠΑ, τους έκτακτους φόρους, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.ά. με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να διατυπώνουν θέσεις, απόψεις, φιλοσοφίες και ασάφειες.