Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απευθύνει ο Στιβ Φορμπς μέσω της ιστοσελίδας του αμερικανικού περιοδικού Forbes, όπου παραθέτει «τις δράσεις που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης».

Στην επιστολή, με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να διάξει τον κόσμο ένα αναγκαίο μάθημα» ο κ. Φορμπς τονίζει μεταξύ άλλων:

Αγαπητέ πρωθυπουργέ, κ. Τσίπρα και υπουργέ Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη μπορεί να κερδίσατε την τετράμηνη αναβολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζουν όλοι και κυρίως ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία.

Σημειώνει ακόμα ότι, «όπως οδυνηρά συνειδητοποιήσατε, η δυνατότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμασθούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Στη συνέχεια διατυπώνει, επίσης, την άποψη ότι «έχετε δίκιο στην αντίθεσή σας στην αύξηση του ήδη τρομακτικού 23% ΦΠΑ, όπως έχετε δίκιο με τον ισχυρισμό σας ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν αποδίδει. Οι ιδέες σας, ωστόσο, για αύξηση των φόρων στους πλούσιους, για περισσότερους κρατικούς γραφειοκράτες, για σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση και για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι χειρότερες».

Ο αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εάν είστε σοβαροί σχετικά με τη διάσωση της χώρας σας και του λαού σας από μια πιο τρομακτική οικονομική καταστροφή, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε, τα οποία θα οδηγούσαν σύντομα στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα σας έδιναν την ανεκτίμητη πολιτική δυνατότητα να απαλλαγείτε από την τρόικα (EKT, ΔΝΤ και ΕΕ)».

Και προτείνει πέντε άξονες:

Φόροι: Να καθιερώσει φόρο 10% για τα εισοδήματα και τις εταιρείες, όπως στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15%.Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έχει την άμεση αντίδραση των δανειστών, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει αφού το απεχθές φορολογικό σύστημα είναι ο λόγος που η ελληνική οικονομία είναι τόσο εσωστρεφής. Μάλιστα, προτείνει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας, όταν ο Πούτιν επέβαλε φόρο εισοδήματος στο 13% και προκάλεσε εισροή εσόδων.

Ιδιωτικοποιήσεις: Αποτελούν μια εύκολη πηγή γρήγορου ρευστού που θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν διστακτικές να κάνουν μια απογραφή του τι ακριβώς έχει στη διάθεσή του το κράτος και πόσοι εργάζονται σε αυτό. Αυτό είναι τελείως ανεύθυνο, όπως υποστηρίζει, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να σταματήσει τελείως αυτό που οι προηγούμενοι θα έκαναν έστω και διστακτικά.

Επενδύσεις: Η κυβέρνηση πρέπει να τους δεχτεί τους επενδυτές, είτε Έλληνες είτε ξένους με ανοιχτές αγκάλες χωρίς επιφυλάξεις και να παροτρύνει τους Έλληνες να μην τους αντιμετωπίζουν ως παρείσακτους.

Κατάργηση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων: Η Ελλαδα έχει κάνει κάποια βήματα προς τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων αλλά η διαδικασία ακόμα παίρνει πολλές μέρες και αφήνει περιθώρια σε γραφειοκράτες να ζητούν «λάδωμα», τονίζει. Αντ' αυτού, παροτρύνει να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της Ν. Ζηλανδίας, το οποίο επιτρέπει την ίδρυση επιχειρήσεων on line μέσα σε λίγα λεπτά.

Αλλαγή στα εργασιακά: Οι νόμοι που καθιστούν δύσκολες τις απολύσεις και τις εργασίες κάνουν τους επιχειρηματίες διστακτικούς στην πρόσληψη και ενισχύουν την μαύρη εργασία. Μπορεί τα συνδικάτα να διαμαρτυρηθούν αλλά από την άλλη μια οικονομία που καταρρέει δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή.

Ο ίδιος προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αφού οι δραχμές δεν αξίζουν τίποτα, μιας και οι Έλληνες δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα το δολάριο και το ευρώ να γίνει το de facto νόμισμα. «Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα βουλιάξει. Και σε κάθε περίπτωση μην ακολουθήσετε το παράδειγμα της Κύπρου, μην επιβάλετε περιορισμούς κεφαλαίου» συστήνει.

«Εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», εκτιμά, προσθέτοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να κάνει κάτι από τα παραπάνω, ειδικά τις αλλαγές στην φορολογία καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές δείχνουν καταλαβαίνουν τι χρειάζεται μια οικονομία για να ανακάμψει, αλλά η σύγχυση αυτή είναι παγκόσμια.

Η επιστολή καταλήγει: «Σας παρακαλώ αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος και βάλτε την οικονομία σας στον σωστό δρόμο για να γίνετε το Χονγκ Κονγκ/Σιγκαπούρη/Ελβετία της Μεσογείου».