Εκτεταμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα προτείνει η  πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Europolitics η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει ένα λιγότερο φιλόδοξο στόχο σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και δυνατότητα μικρότερης αύξησης του ΦΠΑ.

«Εμείς υποστηρίζουμε μια διαφορετική λύση, πιο αξιόπιστη» δηλώνει η αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας και αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, Mαργία Τζοάο Ροντρίγκεζ (Πορτογαλία), συμπληρώνοντας: 

«Η λύση δεν είναι ούτε αυτή που προτείνει το ΕΛΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Η ίδια τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων, σε συμφωνία με τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωβουλευτής επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα «αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα συλλογής φόρων με τη χρήση όλων των διαθέσιμων φορολογικών εργαλείων» και όχι μόνο μέσω του ΦΠΑ, ο οποίος δεν είναι προοδευτικός. «Δεν αποκλείουμε μια αύξηση των φόρων, αλλά χωρίς να εστιάζουμε στο σημείο αυτό» σημειώνει.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η ομάδα Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε μια μείωση του στόχου σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στον αρχικό στόχο του προγράμματος και το ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ που ζητά η Ελλάδα.