Για εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μη εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, δίχως ωστόσο να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI

Ανέφερε ακόμα ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

«Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση» σχολίασε σχετικά, ενώ προανήγγειλε την περικοπή δαπανών ως ισοδύναμο μέτρο για το νομοσχέδιο που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση

Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

«Έχουμε ήδη βρει αυτό που ονομάζετε ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί» δήλωσε, σχετικά με την αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περί ισοδύναμων μέτρων. 

Σε ερώτημα για τις αποκρατικοποιήσεις είπε θα «συνεχίσουμε όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να ξέρω όρους και εναλλακτικές. Θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συνσυμμετοχής με το δημόσιο που φέρουν σημαντικές επενδύσεις σε χώρο που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει και εξυπηρετούν τα συμφέροντα καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων για το κράτος είμαι απολύτως σύμφωνος» είπε. 

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό είτε στο επόμενο θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης, ενώ χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της συνήθειας επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη. 

«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», υπογράμμισε, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

«Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο» σημείωσε ο υπουργός, σχολιάζοντας τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 ως 50 δισ. ευρώ. 

«Πολιτική λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης»

Κατά την ομιλία του νωρίτερα τόνισε πως , όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη, «με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη».

«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του '30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού - που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο - ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε ο ακόμα υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα (να δοθεί μία λύση με πολιτικό τρόπο). Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατι δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση».

«Η λύση έγκειται στο να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που έχουμε χωρίς να μπούμε σε μία διαδικασία αλλαγής τους. Καταρχήν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας, εν μέσω κρίσης και δεύτερον είναι μία συζήτηση που μπορεί να πάρει και 20 χρόνια», ανέφερε.

«Αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι τους θεσμούς που ήδη έχουμε από παλιά, για να δημιουργήσουμε μία προσομοίωση ομοσπονδίας, θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων» είπε ακόμα .