current views are: 2

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση05:10

Πώς έγινε του παράτυπου μετανάστη το… σιδηρούν κιγκλίδωμα

Μέχρι χθες το βράδυ, ο σάλος που ξέσπασε με αφορμή τη διαταγή ανωτέρου αξιωματικού που άλλαζε τη μεταναστευτική πολιτική, δεν έλεγε να καταλαγιάσει.

Δημοσίευση 05:10’
αρθρο-newpost

Μέχρι χθες το βράδυ, ο σάλος που ξέσπασε με αφορμή τη διαταγή ανωτέρου αξιωματικού που άλλαζε τη μεταναστευτική πολιτική, δεν έλεγε να καταλαγιάσει.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Μέχρι χθες το βράδυ, ο σάλος που ξέσπασε με αφορμή τη διαταγή ανωτέρου αξιωματικού που άλλαζε τη μεταναστευτική πολιτική, δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αντάλλασσαν βαριές κατηγορίες. Αλληλοκατηγορούνταν για ψεύδη και υποκρισία, για κατασκευασμένες ειδήσεις, για ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η υπογραφή ενός υποστράτηγου- για θέμα που ήταν φυσικά σημαντικό, αποδείχθηκε αρκετή για να γίνει ο κακός χαμός.  

Η κυβέρνηση με νέο non paper διευκρίνισε  ότι «η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων υπουργείων. Μάλιστα, ενώ «κοινοποιήθηκε» σε συγκεκριμένα ΜΜΕ από χθες το απόγευμα, στα αρμόδια υπουργεία έφτασε μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί». 

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δει το φως της δημοσιότητας νέο έγγραφο. Στις 3-3-15, αναφέρει το έγγραφο, από τον από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κατόπιν επικοινωνίας – παρέμβασης συμβούλου της αναπληρώτριας υπουργού μετανάστευσης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, και συγκεκριμένα της κ. Σπαθανά, «με σκοπό την υλοποίηση/ εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου μετανάστευσης, απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή». 

Δηλαδή, ένας υποστράτηγος, ο Γιώργος Νίτσας, εξέδωσε διευκρινιστική διαταγή, όχι κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του υπουργού, αλλά της συμβούλου μιας άλλης υπουργού!  

Ταυτοχρόνως, μια σύμβουλος υπουργού, η Ελένη Σπαθανά, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να τηλεφωνεί σε ανώτερο κρατικό λειτουργό που (μάλιστα) ανήκει σε άλλο υπουργείο και να του δίνει εντολές!  

Και στο καπάκι, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμιά διαταγή για να ανοίξουν τα σύνορα. Μυστήριο παραμένει το πώς η εντολή συντάχθηκε άμεσα και προωθήθηκε στους συνοριοφύλακες. Μέλλει να αποσαφηνιστεί (αν αποσαφηνιστεί) στην ΕΔΕ που θα ακολουθήσει. 

Σε ότι αφορά στον υποστράτηγο, δεν φαίνεται να έχει τύχη να μακροημερεύσει στη θέση του και αν επιτρέπεται να εκφέρουμε την άποψή μας, δικαίως δεν θα μακροημερεύσει. 

Ένα σημαντικό ζήτημα υπάρχει με την κα Σπαθανά. Παραμένει ακόμη στη θέση της; Ρωτάμε γιατί διάψευση δεν είδαμε- τουλάχιστον ως τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές.  

Και ένα άλλο ζήτημα τίθεται με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση: το να δηλώνεις παντελή άγνοια για τόσο σημαντικά θέματα του υπουργείου σου, δεν είναι πάντα προς όφελός σου.  

ΥΓ: Η κα Ελένη Σπαθανά, δεν είναι η μόνη σύμβουλος υπουργού που έχει πάρει φόρα και τρέχει να καταλάβει τα… χειμερινά ανάκτορα. Προσοχή γιατί όταν βρίσκεσαι στην κυβέρνηση, εύκολα… χάνεται η μπάλα… 

 


σχετικα αρθρα