Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς και μερίδα στελεχών που εμφανίζονται έτοιμοι να αμφισβητήσουν τον Πρόεδρο του κόμματος. Το «εμφανίζονται» μοιάζει το ιδανικό ρήμα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κριτική που θα ασκηθεί προς τον κ. Σαμαρά, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα σκληρή, δεν θα φτάνει στο «δια ταύτα» της άμεσης αμφισβήτησής του. 

Το κυρίαρχο αίτημα το οποίο θα κατατεθεί αφορά στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, στις αρχές του καλοκαιριού. Επί της ουσίας, δηλαδή, τα πολιτικά στελέχη που θα ασκήσουν κριτική προς τον κ. Σαμαρά έχουν ως στόχο να μεταφέρουν την τελική κρίση, μερικούς μήνες αργότερα, στο Συνέδριο, όταν και εκτιμούν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης αλλά, κυρίως, οι ίδιοι θα εμφανίζονται πιο έτοιμοι και συγκροτημένοι για τη μάχη. 

Προφανώς, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει σαφή εικόνα των πολιτικών επιδιώξεων κάθε πλευράς και, παράλληλα, έχει τους τρόπους να τις ακυρώσει. Η παραχώρηση της διεξαγωγής συνεδρίου δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του κ. Σαμαρά ενώ ο μόνος άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι το σχετικό αίτημα να συγκεντρώσει την ευρεία πλειοψηφία της Πολιτικής Επιτροπής που συνεδριάζει την Κυριακή. 

Ο κ. Σαμαράς, που προσέρχεται σήμερα με ένα πακέτο ριζικής αναδιοργάνωσης της Ν.Δ. με όρους συλλογικότητας, δεν πρόκειται, επίσης, να αφήσει το κλίμα αμφισβήτησης να συνεχιστεί. Εάν, όπως πιθανολογείται, δεν τεθεί θέμα ηγεσίας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα κλιμακώσει. Αντιθέτως, αν το κλίμα στη συνεδρίαση καταστεί προβληματικό, τότε δεν αποκλείεται να προκαλέσει ο ίδιος την κοινοβουλευτική του ομάδα ώστε να αποδειχθεί εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι από το καταστατικό όροι, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την ηγεσία. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξουν, τουλάχιστον, 26 βουλευτές που θα θέσουν σχετικό αίτημα και εν συνεχεία 39 οι οποίοι θα καταψηφίσουν τον κ. Σαμαρά σε κάλπη. Είναι πιθανό αυτό; Όχι, καθώς μέχρι χθες το βράδυ όλες οι καταμετρήσεις που γίνονταν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι όσοι, επισήμως, θα ζητούσαν την εκκίνηση των διαδικασιών διαδοχής δεν πλησίαζαν καν τους 20. 

Και έτσι, όμως, είναι σαφές ότι η σημερινή Κοινοβουλευτική και η Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής δεν αποτελούν παρά μόνον τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Ν.Δ. καθώς είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε ένα πόλεμο νεύρων και αντοχής επί μακρόν.