Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με κλειστά τα χαρτιά προσέρχονται όλες οι πλευρές στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να συζητηθεί ανοικτά η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου και η πορεία της παράταξης από δω και πέρα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη Λεωφόρο Συγγρού, οι οποίες είναι ελάχιστες προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να έχει τρία σκέλη. Το πρώτο θα περιλαμβάνει την σφοδρή κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, το δεύτερο την αναφορά στα αίτια της ήττας και το τρίτο μια δέσμη προτάσεων για την επανεκκίνηση του κομματικού μηχανισμού. 

Ανάλογα με τα όσα πει ο πρόεδρος του κόμματος, αναμένεται να κινηθούν και οι γαλάζιοι βουλευτές που το τελευταίο διάστημα, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να τοποθετηθούν στη σημερινή συνεδρίασης. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η ιδεολογική επαναφορά της παράταξης στον κεντροδεξιό χώρο και ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων του κόμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δέκα κορυφαία στελέχη αναμένεται να λάβουν το λόγο και να ασκήσουν σκληρή κριτική προς την σημερινή ηγεσία, με κάποιους από αυτούς να ζητούν την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου άμεσα. Η εισήγηση που υπάρχει πάντως προς την ηγετική ομάδα της Συγγρού, αφορά τη σύγκλιση Εθνικής Συνδιάσκεψης, προκειμένου να υπάρξει ανοικτή συζήτηση. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ωστόσο, ότι πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ομιλία Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να αποχωρήσει από την αίθουσα, όπως θα πράξει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με κανένα «στρατόπεδο», στη λογική ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η χώρα. 

Ξεκάθαρη θέση για όλα τα ζητήματα αναμένεται να πάρει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τον Νίκο Δένδια και τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στα ζητήματα της ιδεολογική ταυτότητας και της λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις έπρεπε να περνούν μέσα από αυτά, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα ηγεσίας. 

Στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης θα αναφερθεί και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης έχει ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή και με όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ο κ. Δένδιας αναμένεται να δώσει έμφαση και στις διαδικασίες που περιλαμβάνουν ζήτημα εκλογής νέων οργάνων, ακόμα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο που αγγίζει και την ηγεσία του κόμματος. 

Αυστηρή πολιτική κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασκήσει και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου για να συζητηθούν όλα τα θέματα ανοικτά. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και άλλοι βουλευτές όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Αλέκος Κοντός.

Θέμα ηγεσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βγει ήδη ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, μη ψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το θέμα αυτό το θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος φαντάζομαι θα τοποθετηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώτος, ώστε να τον ακούσουμε, θα κάνει κι αυτός υποθέτω την αυτοκριτική του και από κει και πέρα θα γίνει μία γόνιμη συζήτηση» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. 

Σε κατάσταση έντονης κινητικότητας βρίσκονται και οι νέοι βουλευτές του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό και με κοινό άξονα πρωτίστως την αγωνία για την πορεία της χώρας, την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συνάντηση οι Κώστας Σκρέκας, Βασίλης Κικίλιας, Χρίστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος και η Φωτεινή Αραμπατζή.