Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. 

«Δεν είναι τυχαίο οτι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά απο ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλα υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας» είπε η κυρία Μπακογιάννη, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τον κ. Σαμαρά και τον ανασχηματισμό που έκανε τον περασμένο Ιούνιο.

«Άκουσα με προσοχή τον κ. Σαμαρά στην περιγραφή του για την κατάσταση της χώρας. Και συμφωνώ απολύτως με τα περισσότερα απ’ όσα είπε. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά μετά το 2010 στην κόψη του ξυραφιού. Η σημερινή κυβέρνηση αθροίζοντας ιδεοληψίες και άγνοια, και παίζοντας με ισχυρές δόσεις επικοινωνιακής πολιτικής, έβαλε τη χώρα σε πολύ δυσμενέστερη θέση από εκείνη στην οποία βρισκόταν πριν από τις εκλογές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα δυστυχώς στα μάτια εταίρων και συμμάχων είναι μια χώρα που δεν τηρεί το λόγο της, που δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Σ’ αυτό το περιβάλλον θα πορευθούμε τους επόμενους μήνες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τέσσερις επόμενους μήνες που θα αποτελέσουν ορόσημο για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο αλλά και στους επόμενους».
 
Σ’ αυτό το κλίμα γίνεται η συνεδρίασή μας. Δυστυχώς είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από τρία χρόνια, στην οποία δίνεται ο λόγος στους βουλευτές. Πρέπει λοιπόν πολύ άμεσα  να κάνουμε την ανάλυση για το πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και πώς θα τον πετύχουμε.
 
Τηλεγραφικά θα αναφερθώ στους λόγους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε το Μάιο του 2010. Και τότε, χωρίς να ερωτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε «να αρνηθεί εαυτόν». Σήκωσε το λάβαρο του αντιμνημονιακού αγώνα και ακολούθησε μια πολιτική ξένη προς τις αρχές και τις αξίες της».
 
«Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία, εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά απο τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κράτησε τις πόρτες κλειστές. Λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας, χάνοντας αξιόλογα μυαλά απο τις τάξεις της.

Να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό μας στίγμα και τη στρατηγική μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι και να δρα ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ως η ισχυρή πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.

Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα.

Για το πότε, δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που κατάλληλη στιγμή, με την έννοια που την ξέραμε παλιά, δεν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον».

Όπως διευκρίνισε η κυρία Μπακογιάννη:

Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας, τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε. Έπαψε να είναι συνομιλητής της νεολαίας. Έπαψε να είναι συνομιλητής των επιστημονικών κλάδων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών. Έπαψε να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου και των μισθωτών. Στην ουσία, έπαψε να συνομιλεί με τους δημιουργικούς Έλληνες, με εκείνους που αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι.
 
Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει στίγμα. Δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία του σήμερα δεν είναι ούτε θεσμικός συνομιλητής. Κι αυτό με φοβίζει περισσότερο από καθετί. Δεν είναι θεσμικός συνομιλητής της κυβέρνησης, ούτε και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως πρόσφατα απεδείχθη. Κι αυτό, σε περίοδο κρίσης, είναι το πιο ανησυχητικό.
 
Αν θέλουμε, λοιπόν, το κόμμα να είναι εθνικά χρήσιμο, πρέπει να είμαστε ταχύτατα έτοιμοι για κάθε πιθανή εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλα να αλλάξουν.

Δεν θα επεκταθώ στα της στρατηγικής της προεκλογικής περιόδου και στα όσα ακολούθησαν μετά την ήττα. Άλλωστε, είναι πολύ μικρά και σε ορισμένες περιπτώσεις μειωτικά μπροστά σε όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, θα αναφερθώ σ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα.  Κι αυτό δεν είναι ένα λίφτινγκ της σημερινής πρόσοψης του κόμματος. Διότι αν κάνουμε κάτι τέτοιο, απλά θα έχουμε στρουθοκαμηλίσει. Αν αυτή είναι η επιλογή μας, ας γνωρίζουμε ότι η πορεία του κόμματος θα είναι μια πορεία σαν εκείνη που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Διότι όταν ένα κόμμα δεν έχει συνομιλητές στην κοινωνία, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει και να εκφράσει τις ελπίδες, τους στόχους και τα οράματα των πολιτών».