«Κρίσιμο» χαρακτήρισε το επόμενο τετράμηνο για την Ελλάδα ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς που εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών που είχε μπροστά της.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Euractiv.gr, ο πρόεδρος της ευρωβουλής σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε λίγο χρόνο να γίνει πρωθυπουργός από ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι αυτή η “περίοδος χάριτος’’ δεν υπήρξε ποτέ για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών που ήλθαν αμέσως μετά τις εκλογές. Επομένως, υπήρξε λίγος χρόνος για τον Τσίπρα να γίνει από ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υπουργούς. Θα πρέπει πάντα να έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση»

Συνεχίζοντας, στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της είναι λίγος κάνοντας λόγο για «κρίσιμο τετράμηνο», μέσα στο οποίο όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη: 

«Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δείξουν κάποια ευελιξία. Αλλά προτού δειχθεί αυτή η ευελιξία, πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν όλοι χρησιμοποιήσουν αυτό το 4μηνο παράθυρο ευκαιρίας εποικοδομητικά, εξετάζοντας ειδικά το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup ομαλά και γρήγορα».

Αφού εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής λιτότητας, επειδή το βάρος της έχει πέσει στις πλάτες των αδύναμων.

«Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν δημοκρατικό καθήκον να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό, μια αλλαγή θα ήταν λογική καθώς το βάρος της εξυγίανσης έχει πέσει πάρα πολύ στις πλάτες των αδυνάμων και επίσης, επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δεν θα φέρει την ανάπτυξη», σημείωσε.

Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν «δημοκρατικό καθήκον» να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως, είπε ακόμα.