Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα του ότι «η Ελλάδα αγωνίζεται να κάνει τα μαθηματικά του χρέους να δουλέψουν εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης».

«Καθώς οι συνομιλίες σχετικά με την εκταμίευση των πόρων του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν για έβδομο συνεχή μήνα, το αδιέξοδο απειλεί να πάει τη χώρα πίσω στην ύφεση, στο παρόν τρίμηνο, ή ακόμη και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» τονίζει το Bloomberg

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος «για τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν τους επόμενους μήνες, καθώς και τις οφειλές που πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ».

Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο πρακτορείο καταγράφονται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όλι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε, όπως σημειώνεται, ότι «η Ελλάδα θέτει λιγότερο ρίσκο στους εταίρους της στην ευρωζώνη, σε σχέση με πρότερα στάδια της οικονομικής κρίσης χρέους, μια στροφή που έχει αλλάξει την πορεία των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Ρεν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν βλέπω πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», όπως είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας:

«Βλέπουμε μια οικονομική ανάκαμψη που συνεχίζεται τώρα στην ευρωζώνη. Είναι ακόμα εύθραυστη και αδύναμη, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν προκαλεί αναταράξεις στην ευρωζώνη συνολικά το 2015, όπως έκανε το 2010 ή το 2012. Πιστεύω ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει καλύτερα τη διαδικασία και επίσης οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό και έτσι δεν θέτουν μη ρεαλιστικά αιτήματα στο τέλος της ημέρας».

«Τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται, καθώς δεν έχει αποδεσμευτεί η επόμενη δόση της Ελλάδας από το ΔΝΤ», υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μεταξύ άλλων, επαινείται η οικονομική πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ότι «καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παγίδες: 

α) το σενάριο περί Grexit,

β) οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, 

γ) η συνειδητοποίηση από τους Γερμανούς ότι πληρώνουν τον (ευρωπαϊκό) λογαριασμό και 

δ) η παγκόσμια συρρίκνωση της οικονομίας».

Τέλος, σε ανταπόκριση του Reuters από την Ουάσιγκτον, που δημοσιεύεται σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στην χθεσινή συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, με την οποία, όπως σημειώνεται, «η επικεφαλής του ΔΝΤ εστιάζει στην ανάγκη εξειδίκευσης, από ελληνικής πλευράς, των μέτρων που θα υλοποιηθούν κατά την παράταση του προγράμματος».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση,  διευθύντρια του ΔΝΤ «παραδεχόμενη την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι "τώρα, ξεκάθαρα πρέπει πρώτον, να μην χαθεί το πλεονέκτημα αυτής της προόδου και δεύτερον, πρέπει να αναμορφώσουν σε βάθος την οικονομία ώστε να λειτουργήσει, να ξαναγίνει ανταγωνιστική, ούτως ώστε εκείνοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και όσοι θέλουν να την δανείσουν"».