Οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται μονάχα για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του που τονίζει πως το «αδιέξοδο απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε ύφεση».

«Καθώς οι συνομιλίες σχετικά με την εκταμίευση των πόρων του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν για έβδομο συνεχή μήνα, το αδιέξοδο απειλεί να πάει τη χώρα πίσω στην ύφεση, στο παρόν τρίμηνο, ή ακόμη και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε χρέος σημειώνει το πρακτορείο, που επικαλείται οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Πέραν αυτού, οι προβλέψεις κάμουν λόγο για έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Έχοντας χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα δάνεια των πιστωτών της. Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια συμφωνία μαζί τους για την εκταμίευση των κεφαλαίων, έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας, που γεννά αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας καθώς και τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης εν γένει σημειώνει το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η διαμάχη να μην δεν επηρεάσει την οικονομία» είπε στο πρακτορείο ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Κάθε επένδυση έχει μπει “στον πάγο”, καθώς όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε χθες πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δίχως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, αναφέρει το Bloomberg που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν στο Ελληνογαλλικό επιμελητήριο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν δείξει εμπιστοσύνη ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μέχρι στιγμής απόδοση 3,4% το 2015 και το χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο 2,8% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά της αποθέματα για να βγάλει το μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα καλύπτει το ταμειακό της έλλειμμα δεσμεύοντας τα αποθεματικά δημοσίων οργανισμών, περιλαμβανομένων ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και πανεπιστημίων τονίζει το Bloomberg.

«Όταν ένα κράτος δεν έχει χρήματα είναι σύνηθες να καθυστερεί τις πληρωμές, να αναβάλλει τις εκπτώσεις στην φορολογία και να σταματά τις πληρωμές προμηθειών» τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η «ασφυξία» εάν παραταθεί θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αποπληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την Παρασκευή – ποσό που θα εξαντλήσει περαιτέρω τα αποθεματικά της- οι πιστωτές προειδοποιούν πως δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης, εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η χώρα.