Επίσημη επίσκεψη στην Σερβία πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο Βελιγράδι, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον με τον Πρωθυπουργό Aleksandar Vučić και τον Υπουργό Εσωτερικών Nebojša Stefanović. Μετά τις συνομιλίες ακολούθησαν κοινές δηλώσεις. 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βοήθεια της Σερβίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από το Κόσοβο, την προοπτική της χώρας για την ένταξη της στην Ε.Ε. και την αντιμετώπιση της κατάχρησης του δικαιώματος ταξιδίων χωρίς θεώρηση (visa-free travel) για χορήγηση ασύλου.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλίσει η Σερβία την αποτελεσματική περιφρούρηση των συνόρων της με την Ουγγαρία για να ανακοπεί η παράτυπη μετανάστευση. 

Υπογράμμισε την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών με κράτη μέλη της Ε.Ε. και τη συντονισμένη δράση για τη σύλληψη όσων εμπλέκονται στη παράτυπη διακίνηση μεταναστών.

Τέλος, για τους Ρομά στη Σερβία επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υλοποιηθούν κοινωνικά και πολιτισμικά προγράμματα ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους.