«Χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε». Αυτό είπε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά την τοποθέτησή της.

Όπως σημείωσε «η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά , η κυβέρνηση μας, οικοδόμησε εμπιστοσύνη αλλά έχασε» και πρόσθεσε πως «είναι αναγκαίο να το παραδεχθούμε και να ασκήσουμε το νέο μας ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναλύοντας τα αίτια της ήττας, η κ. Σπυράκη τόνισε πως «το στίγμα μας μετά τον Ιούνιο ήταν πιο θολό από ποτέ. Δεν εκλαϊκεύαμε τα σοβαρά επιτεύγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής, του πρωτογενούς πλεονάσματος, της εμπέδωσης της δημόσιας ασφαλείας».

Ταυτόχρονα είπε πως η Νέα Δημοκρατία δεν υπερασπίστηκε και δεν προώθησε την πολιτική της σε βασικούς τομείς και έφερε ως παράδειγμα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη διαφάνεια στους ΟΤΑ και τις αλλαγές στο δημόσιο.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον ΕΝΦΙΑ λέγοντας πως «εξηγήσαμε ότι έγινε σοβαρός εκσυγχρονισμός στη φορολογία , την ώρα που επιτρέψαμε να δαιμονοποιηθεί ο ΕΝΦΙΑ».

«Συγκρουστήκαμε με συμφέροντα στην Υγεία, την Παιδεία, κάναμε αλλαγές που συζητούνταν χρόνια και τώρα ξηλώνονται με συνοπτικές διαδικασίες», είπε και διερωτήθηκε:

«Πόσο υπερασπιστήκαμε τις πολιτικές μας;»

«Απέναντι στο αίτημα του δυναμικού μέρους της κοινωνίας που εκπροσωπούσαμε για αλλαγές, αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού, μετά τον Ιούνιο ορισμένοι υπουργοί μας απαντούσαν αλλαγές με το σταγονόμετρο. Είχαμε ήδη μπει στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και την υιοθετούσαμε σιγά-σιγά …λες και η χώρα μπορεί να προχωρήσει αλλιώς» σημείωσε.

«Έτσι χάσαμε το μεσαίο χώρο, το κέντρο όπως και να το λέμε. Είναι φανερό ότι οι ψήφοι από τα δεξιά μας έχουν πλέον αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Οι ψηφοφόροι από τα δεξιά μας θεωρούν τους εταίρους εχθρούς και δεν αντέχουν το βάρος του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας» κατέληξε.