Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Χρειάζονταν 26 βουλευτές για να αμφισβητηθεί χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Και ο ίδιος, έχοντας σαφή εικόνα για τους συσχετισμούς, έκανε από την αρχή την κίνησή του. «Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει και να αναλάβει την ευθύνη έναρξη των καταστατικών διαδικασιών» ήταν η πρόκληση που απηύθυνε προς όλους. 

Σχεδόν 11 ώρες αργότερα, όσο δηλαδή διήρκησε η πρωτοφανής για τη Ν.Δ. διαδικασία, είχαν συναθροιστεί, με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς στόχους και συχνά αντικρουόμενο σκεπτικό, 20 βουλευτές. Όχι για να αμφισβητήσουν την ηγεσία Σαμαρά αλλά για να ζητήσουν έκτακτο συνέδριο του κόμματος

Η χθεσινή μάχη βγάζει, εκ των πραγμάτων, νικητή τον Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι σπεύδουν ήδη να κάνουν λόγο για «πύρρειο νίκη», ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η εικόνα αμφισβήτησης που καταγραφόταν στα ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα δεν αποτυπώθηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο τέως Πρωθυπουργός άκουσε, προφανώς, σκληρές κουβέντες. Άλλωστε η λυτρωτική για κάθε κόμμα αντιπαράθεση ήταν λέξη άγνωστη για τη Ν.Δ. εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε χθες το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Και έδειξε διάθεση να διορθώσει κακώς κείμενα, με τη συγκρότηση του άτυπου συμβουλευτικού οργάνου αλλά και την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Ωστόσο, δεν απέφυγε να σχολιάσει υπαινικτικά πως «δεν είναι κάτι που παραλάβαμε και το σταματήσαμε». 

Πλέον το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα του κόμματος. Ήδη μπροστά της η Νέα Δημοκρατία έχει άλλη μία δοκιμασία, αυτή της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος ότι και αυτή η διαδικασία δεν θα διαφέρει πολύ απ' όσα διαδραματίστηκαν χθες στην κλειστή αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Ο ίδιος, δε, έδειξε έτοιμος να θεωρήσει λήξασα την κρίση εσωστρέφειας που πυροδοτήθηκε μετά τις εκλογές, ζητώντας τη σύμπραξη όλων των βουλευτών στην αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Το ζητούμενο, πλέον, είναι ποιά θα είναι η στάση που θα τηρήσουν τα προβεβλημένα στελέχη που, χθες, άσκησαν έντονη κριτική προς τον κ. Σαμαρά. Θα αποδεχθούν, εφόσον τους προταθεί, τη συμμετοχή τους στο νέο κομματικό μηχανισμό που συγκροτείται στη Συγγρού; Θα ρίξουν τους τόνους της αμφισβήτησης που είχαν κλιμακωθεί ενόψει της χθεσινή συνεδρίασης; Ή πολύ γρήγορα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιπέσει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας

Ο κ. Σαμαράς αποχώρησε χθες αισιόδοξος μετά την κοπιώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έστω κι αν οι περισσότεροι κρίνουν ότι χθες δεν ήταν το τέλος αλλά μόνον η αρχή μίας αντιπαράθεσης που σοβούσε επί μακρόν στο γαλάζιο παρασκήνιο.