Χαιρετισμό στην ημερίδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων «Βουτιά στα Περασμένα» Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, 1976-2014, που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Ο Νίκος Ξυδάκης ανέφερε:

Χαιρετίζω σήμερα με ιδιαίτερη χαρά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα», που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό και τους ειδικούς το εξαιρετικά σπουδαίο επιστημονικό έργο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η σημερινή ημερίδα με τη συμμετοχή τόσων πολλών έγκριτων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων έρχεται να διαφωτίσει ένα μέρος μόνο του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών, που έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται στο φως, μελετάται και δημοσιεύεται συστηματικά, και αναδεικνύεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων».

«Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει σε μια μικρή ομάδα χωρών ανά τον κόσμο που διαθέτουν τόσο σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες και η μέριμνα γι’ αυτές αποτέλεσε από πολύ νωρίς ζητούμενο της Ελληνικής Πολιτείας. Η μέριμνα

αυτή αποτελεί οπωσδήποτε και δική μας προτεραιότητα και ήδη υλοποιείται με αποφάσεις μας που έρχονται να ανακουφίσουν μια σειρά προβλημάτων που χρόνιζαν και παρεμπόδιζαν την ορθή λειτουργία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων», τόνισε και πρόσθεσε:

Το πάγιο αίτημα της ειδικής πρόσθετης αμοιβής του καταδυόμενου προσωπικού ικανοποιείται επιτέλους με δίκαιο τρόπο και επιπλέον η ίδια η Εφορεία επανδρώνεται με το απαραίτητο καταδυόμενο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις που επιβάλλει η χωρική της αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή» λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης στη Φωνή απ’ την Θάλασσα «φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει». Η ανασκαφή, η προστασία, η μελέτη και η ανάδειξη των εναλίων αρχαιοτήτων -ένα έργο στο οποίο οι περισσότεροι παριστάμενοι σήμερα έχετε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή σας-, είναι ακριβώς αυτή η κρυφή φωνή της θάλασσας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά.