Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο των χρημάτων που έλαβε από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε:

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια αυτά. Αυτό περιμένουμε και δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς αυτό.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις αξιωματούχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους, κάνει λόγο για επικοινωνία «μερικές φορές εκνευριστική» και δηλώνει ως «ανέφικτη και πολιτικά αδύνατη μια ονομαστική άφεση χρέους» αφού όπως εξηγεί «η Ευρωζώνη δεν είναι ζώνη μεταβίβασης χρέους».

Πάντως ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ακυρωθεί η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο επικεφαλής του ESM εκφράζει την ανησύχία του για την αλλαγή πορείας που παρουσιάζει η Αθήνα ενώ στράφηκε και κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως είναι «απαράδεκτη» η κριτική που άσκησε στη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει «θεμελιώδης διαφορά» σχετικά με την οικονομικοπολιτική στρατηγική. 

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους προκειμένου να συντηρήσουν τα κρατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σημείο λείπει μια ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.