Στο «τραπέζι» του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας θα βρεθεί η νέα επιστολή με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει την αύξηση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά  τυχερά παιχνίδια. Εξάλλου ο ίδιος είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του την αύξηση του ΦΠΑ σε ένα υποπροϊόν άνευ σημασίας όπως είχε χαρακτηρίσει.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από τον έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
  • Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
  • Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
  • Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
  • Μείωση γραφειοκρατίας  και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος  μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους θεσμούς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

«Σε αρχικό στάδιο οι τεχνικές διαβουλεύσεις»

Ο αξιωματούχος άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές.

Τόνισε ακόμη ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Γι' αυτόν τον λόγο, είπε ο αξιωματούχος, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

«Υπό όρους η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων»

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις, εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε πως για να υπάρχει πλήρης εικόνα, είναι απαραίτητη η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup, καθώς η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

«Αν δεν υπάρξει αίτημα για νέο πακέτο, δεν μπορεί να υπάρξει προσφορά»

Όσον αφορά στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Για τις δανειακές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, τόνισε πως δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, δεν θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, δήλωσε χαρακτηριστικά.