Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ένταση και σφοδρές αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Κοινωνικών, Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται, επί της αρχής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ, «επιφυλακτικό» δηλώνει το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν ψηφίζει και θα εξαρτήσει το αν θα πάει στο παρών από τις απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει θέσει.

Σύγκρουση Βρούτση- Στρατούλη

Οι τόνοι κατά τη συζήτηση ανέβηκαν όταν πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ουρές στο ΙΚΑ. Στον βουλευτή της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας ότι επί οκτώ μήνες μπορούσε να έχει ορίσει διαδικασία ώστε να μην δημιουργούνται ουρές.

Ο κ. Στρατούλης ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας με συντονιστή τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να εκλείψουν οριστικά οι ουρές και η απαράδεκτη ταλαιπωρία τους. Ακόμη ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Κεγκέρογλου, η κυρία Αντωνοπούλου αντέτεινε ότι δεν μπορεί να φωνάζουν οι υπουργοί που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και έχουν ευθύνη, όπως είπε, για την ακραία ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στη χώρα, ούτε και να περιμένουν από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα μέσα σε ένα μήνα που αυτοί δημιούργησαν.

«Ας σταματήσουμε την κινδυνολογία και την επανάληψη των επιχειρημάτων που δεν βοηθούν. Δεν φταίμε εμείς για τις πολιτικές που έριξαν χιλιάδες πολίτες μας στην ακραία φτώχεια» τόνισε η κυρία Αντωνοπούλου και παράλληλα υπεραμύνθηκε των μέτρων του νομοσχεδίου επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων λύσεων.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι το «πρώτο βήμα άμεσης παρέμβασης» για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής». 

Για ασάφειες στην κοστολόγηση του προγράμματος έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ διαφώνησε με τις ρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς επειδή δημιουργούν «υπερσυσσώρευση δομών του κράτους». Ωστόσο τόνισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει γιατί «είναι υπέρ κάθε μέτρου ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων».

Οι θετικές προσδοκίες που είχαμε για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται», σημείωσε η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη. Ανέφερε πως από τα 32 άρθρα του νομοσχέδιου μόνο τρία αφορούν την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, και πως «πουθενά δεν προσδιορίζεται η ακραία φτώχεια με συγκεκριμένα κριτήρια ή/και ποσοτικούς στόχους, ούτε διαδικασίες υλοποίησης».

Έχουμε μία ακόμη «κυβέρνηση μνημονίου», υποστήριξε η εισητήγρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει πετσοκομμένα ψίχουλα» και μάλιστα «με όρους και προϋποθέσεις.

«Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι δήθεν ψίχουλα, εμείς τους απαντάμε ότι αποτελούν νέες μορφές στήριξης», απάντησε στο ΚΚΕ ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. Αποσπασματικά και αόριστα χαρακτήρισε τα μέτρα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και το κόμμα του τα ψηφίζει. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με εξειδικευμένες δράσεις, εξασφαλισμένους πόρους και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλάγή του άρθρου 10 από τον Παναγιώτη Νικολούδη

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Νικολούδης, κατέθεσε μια νομοτεχνική βελτίωση για το επίμαχο άρθρο 10, το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς, θα υπάγονται στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία του υπουργείου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω προβλημάτων χωροταξίας με τις αίθουσες των επιτροπών, και συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο στηρίζει η αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ, το οποίο προσανατολίζεται να ψηφίσει «παρών»

Την Τετάρτη αναμένεται να κληθούν στην Επιτροπή οι κοινωνικοί φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και πιθανότατα την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.