Την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου για τη ΝΔ τόνισε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ και η μη προετοιμασία για τις εκλογές στοίχησαν την ήττα.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των συναδέλφων στην Κ.Ο. τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου. Είναι μία διαδικασία που ανοίγει όλα τα θέματα. Ο πρόεδρος φαίνεται μέχρι στιγμής να το απορρίπτει και να προτείνει Εθνική Συνδιάσκεψη. Το συνέδριο επαναδιατυπώνει το ιδεολογικό πλαίσιο μπορεί να ανοίξει θέματα ιδεολογικά, προγράμματος, ακόμα και ηγεσίας».

Και τόνισε: 

Όταν πας σε εκλογές και χάνεις με 8,5% πας σε συνέδριο για να δεις ποιος και τι έφταιξε. Δεν καταλαβαίνω με το ποιος ενοχλείται με το να γίνει συνέδριο.

Και αναφέρθηκε στην φράση Αντώνη Σαμαρά «όποιος θέτει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα» σχολιάζοντας: «Γιατί να το πει τώρα; Υπάρχει προθεσμία, ημερομηνία λήξεως. Δεν είναι στις προθέσεις μου να θέσω θέμα ηγεσίας. Αλλά με ενδιαφέρει το να λειτουργήσουν οι διαδικασίες του κόμματος. Δεν μπορούμε να στερήσουμε την επιθυμία από κάποιον».

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός λόγος της ΝΔ και να επαναπροσδιοριστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα. Να ξαναβγούμε στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που λέγαμε ως κυβέρνηση;».

«Προφανώς διαφωνώ με την κυρία Μπακογιάννη για την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου. Δεν ψήφισα το πρώτο Μνημόνιο και δεν ήθελα να ψηφίσω το δεύτερο» συμπλήρωσε.

«Έγιναν λάθη, αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα εντοπίσουμε; Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε για τα λάθη;» αναρωτήθηκε για την εκλογική ήττα. Ερωτηθείς για τα βασικότερα αίτιά της ανέφερε τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κατά τον κ. Βλάχο, εισήχθη «χωρίς διαδικασίες χωρίς διάλογο, κόντρα στους βουλευτές αιχμές» αφήνοντας αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον Νίκο Καραβίτη. «Ο κ. Σαμαράς είπε για τιμωρία, ποιος τιμωρήθηκε;» πρόσθεσε. «Ήμασταν απροετοίμαστοι για τις εκλογές. Οι πρώτοι που ξαφνιαστήκαμε από τις εκλογές ήμασταν στη ΝΔ» ανέφερε ακόμα.

Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε θετικό το ενδεχόμενο εξεταστικής για το Μνημόνιο. «Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Πρέπει να προχωρήσει γιατί υπάρχουν και σήμερα φωνές που αποπροσανατολίζουν ενώ ξέρουν πώς έχουν τα γεγονότα. Πολλοί κρύφτηκαν πίσω από τη σιωπή Καραμανλή και έριξαν λάσπη. Η σιωπή καμιά φορά είναιο βροντερό μήνυμα για όσους θέλουν να το καταλάβουν» κατέληξε.