«Δείγμα πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, το υπουργείο τονίζει ότι «κατανοεί και μελετά το φαινόμενο που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας και θεωρεί πως η αντιμετώπισή του πρέπει να κινηθεί τόσο προς το πλευρό των θυμάτων και την στήριξή τους, όσο και μακριά από τις εύκολες και ανέξοδες ενοχοποιήσεις των θυτών, που και αυτοί θύματα είναι,  από πολλές απόψεις».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Μόνο με ενεργοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτείας και της οικογένειας μπορεί να καταπολεμηθεί , να εξηγηθεί και κυρίως  να προληφθεί η  ενδοσχολική βία.  Η καταπολέμηση του φαινομένου εκτός των άλλων αποτελεί και  δείγμα πολιτισμού. 

Το φαινόμενο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρισθεί χωρίς συστολές και ενδοιασμούς από τους ίδιους τους σχολικούς παράγοντες και κατόπιν να αντιμετωπισθεί, κυρίως στην τάξη, από θύματα που θα μιλάνε άφοβα, καθηγητές με επιμόρφωση και πάνω απ’ όλα από τους ίδιους τους μαθητές, που από παθητικοί παρατηρητές θα πρέπει, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών,  να αναδειχθούν σε ενεργούς και συνειδητοποιημένους φίλους και συμπαραστάτες όλων των συμμαθητών τους.   

Εκδήλωση για τον εκφοβισμό των εφήβων

Το παρών στη δεύτερη συνάντηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με τίτλο «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου»,  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου Παιδείας, έδωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Παίρνοντας τον λόγο απέναντι στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση  ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε:

Χαίρομαι που παιδιά και εκπαιδευτικοί φιλοξενούνται σ αυτόν τον χώρο του Υπουργείου συμμετέχοντας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική γιατί απαντά με ουσιαστικό τρόπο και με  πρωτοβουλίες που τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν στο μεγάλο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας. Ελπίζω ότι με αυτές και άλλες πρωτοβουλίες η ουσιαστική ελευθερία της έκφρασης θα βρει τον χώρο της στη σχολική κοινότητα.

Ο κ. Μπαλτάς διατύπωσε τη πρόθεση του να γνωρίσει καλύτερα και με άμεσο τρόπο από τους μαθητές και τις μαθήτριες τα προβλήματα της νέας γενιάς.