Η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα διευκρινίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και η διαδικασία ένταξης στις ευεργεσίες του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα εκδοθεί πολύ σύντομα, όπως διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
 
Δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος αναμένεται να είναι 150.000 νοικοκυριά, ενώ ο τρόπος ρύθμισης των χρεών τους, θα συζητηθεί αργότερα με τη ΔΕΗ. Η αναπληρώτρια Υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι προτεραιότητα για την ένταξη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη στέγαση, θα έχουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά - ενώ από το 2016, το πρόγραμμα θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί περαιτέρω.
 
«Δεν κάνουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στέγαση. Θα ήταν αφέλεια. Είπαμε όμως: Τι συμβαίνει σήμερα; Πολλά νοικοκυριά βρίσκονται σε καθεστώς εξώσεων. Για να μην τους βγάλουν έξω, δίνουμε την δυνατότητα επέκτασης των συμβολαίων με μία επιδότηση από πλευράς μας, η οποία θα πηγαίνει στον εκμισθωτή ιδιοκτήτη και όχι στον μισθωτή» τόνισε. 
 

Τέλος, το πρόγραμμα σίτισης για τους απόρους που προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με εκπτωτικά κουπόνια, αλλά με την «έξυπνη κάρτα» για να μην υπάρχει «στιγματισμός» των δικαιούχων. «Έχουμε βρει τον τρόπο για να εκδοθεί πολύ γρήγορα από δημόσιο φορέα - και υπάρχει το ανάλογο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί ο ωφελούμενος να την πάρει, για τροφή, κρέας λαχανικά» σημείωσε η κα Φωτίου.

Σύμφωνα με το φάκελο μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα παραπάνω μέτρα αγγίζει τα 200,29 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καταστήσει μη επιβαρυντικά σε δημοσιονομικό επίπεδο αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αντλήσει έσοδα από δύο πηγές:

α. Μείωση των δαπανών για κάθε υπουργείο (πλησίον των 60,9 εκατ. ευρώ) και β. Εισαγωγή ενός νέου συστήματος δημόσιων προμηθειών για κάθε υπουργείο που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.