Βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα έριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη δήλωση για τη μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων.

«Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ανακοίνωσε ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι της Κυβέρνησης μειώνονται από 1.173 σε 554. Από αυτό με βάση τους υπολογισμούς του θα προκύψει εξοικονόμηση 50.000.000 ευρώ ετησίως. Αυτό είναι απλώς αδύνατον – εκτός αν οι 619 μετακλητοί που περικόπτονται έπαιρναν 80.775 ευρώ έκαστος ετησίως! Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην κακή αλλά και στην επιλεκτική αριθμητική του Υπουργού. Επιλέγει να μην υπολογίσει πόσο θα στοιχίσουν οι νέες Γενικές Γραμματείες και οι νέες θέσεις αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων που συστήνει η Κυβέρνηση» αχολίασε ο κ. Μηταοτάκης. 

«Επιλέγει να μην υπολογίσει πόσο θα στοιχίσουν οι απεριόριστοι εθελοντές σύμβουλοι στα γραφεία των υπουργών, των αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν μεν μισθό, αλλά θα παίρνουν οδοιπορικά έξοδα» τόνισε και κατέληξε:

Προβλέπω δυστυχώς να αναπτύσσεται δευτερογενής αγορά σε αποδείξεις ξενοδοχείων. Ίσως να εντάσσεται κι αυτό στη διασταλτική ερμηνεία της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης!

Νωρίτερα, κατά την επεξεργασία των ρυθμίσεων στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο κ. Μάρδας, μίλησε για μείωση του αριθμού των μετακλητών και επιστημονικών συνεργατών των υπουργών κατά περίπου 50%, με τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο υπουργός εξήγησε πως το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς, επιστημονικούς συνεργάτες και αποσπασμένους ενώ με το προωθούμενο ο αριθμός θα πέσει στους 554. Πρόσθεσε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος ενώ προανήγγειλε ανάλογες δράσεις που δεν θα μειώνουν τις υπηρεσίες των πολιτών το επόμενο διάστημα.