current views are: 1

6 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση18:02

Νέα τουρκική πρόκληση μέσα σε λίγες ώρες σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη

Μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας πραγματοποίησαν σήμερα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δημοσίευση 18:02’
αρθρο-newpost

Μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας πραγματοποίησαν σήμερα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας πραγματοποίησαν σήμερα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποιούσε περιοδεία πάνω από τα ακριτικά νησιά, τα τουρκικά F-16 πετούσαν πάνω από το Φαρμακονήσι και τη Στρογγύλη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, επισκέφθηκε σήμερα φυλάκια  στο Αγαθονήσι,σ το Φαρμακονήσι, στη Μεγίστη, στη Στρογγύλη και στη Ρω.

Το πρωί γύρω στις 11.15 μ πριν προσγειωθεί το ελικόπτερο που μετέφερε τον  υπουργό στο Φαρμακονήσι πέρασαν σε ύψος 5.000 μέτρων ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών.

Αργότερα το απόγευμα και ενώ ο Πάνος Καμμένος επισκεπτόταν τη Στρογγύλη, ένας σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 17:27 στο FIR Αθηνών βόρεια της μικρονησίδας. Όπως και το πρωί έτσι και αυτή τη φορά, το ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά κατέβηκε σε ύψος και στις 17:27 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη Στρογγύλη, στα 6.000 πόδια (2.000 μέτρα).

Τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 17:28, βόρεια της Στρογγύλης. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε άμεσα, από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ευρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Αποχωρώντας απο την Στρογγύλη ο υπουργός πήγε στη νήσο Ρω. Εκεί, ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα της Κυράς της Ρω, αποδίδοντας φόρο τιμής.

Με τον τρόπο αυτό, οι στρατηγοί της Άγκυρας αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και έδειξαν την ενόχλησή τους (!) που ο έλληνας υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα ελληνικά αυτά νησιά, για τα οποία έχουν προβάλλει αντιρήσεις ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Δυστυχώς η Τουρκία, μη σεβόμενη τις διεθνείς συμβάσεις και την επίσημη ομολογία της Ιταλίας ότι έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα τα εν λόγω νησιά, συνεχίζει και αυθαιρετεί, προβάινοντας σε παραβατική συμπεριφορά, που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, ακόμα και σε θερμό επεισόδιο.

Γ.Σ.


σχετικα αρθρα