Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η μάχη για έκτακτο Συνέδριο ή όχι, για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας,  αναμένεται να μεταφερθεί αύριο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να βγει δυναμικά μπροστά, υποστηρίζοντας τη θέση του για Εθνική Συνδιάσκεψη και ανακοινώνοντας αλλαγές στη λειτουργία της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις τόσο με στελέχη όσο και με απλούς πολίτες, κάτι που ωστόσο προτίθενται να κάνουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ που δήλωσαν «παρών» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητώντας έκτακτο συνέδριο για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα.

Το σίγουρο είναι ότι οι ισορροπίες στο πολυπληθέστερο όργανο του κόμματος, που είναι η Πολιτική Επιτροπή, καθώς συμμετέχουν περίπου 590 μέλη, εκλεγμένα και ex officio, είναι υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο τα στελέχη που εμμέσως έθεσαν θέμα ηγεσίας και ζήτησαν Συνέδριο εκτιμούν ότι η συζήτηση μόλις άνοιξε και για να αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση θα χρειαστεί καιρός. 

«Οτιδήποτε δεν αλλάζει, πεθαίνει. Ένας ζωντανός οργανισμός σαν τη ΝΔ πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» τόνισε λίγες ώρες μετά την Κ.Ο. η Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα εάν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που μπορεί και πρέπει να κουβεντιάσει το συνέδριο του κόμματος», επέμεινε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής της ηγεσίας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πολιτική Επιτροπή, θα κινηθεί πάνω στον άξονα της ομιλίας του στην Κ.Ο., θα επιμείνει στην ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα, από τα ιδεολογικά μέχρι τα πρόσωπα και στο να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη η παράταξη.

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αρνούμενος ότι ο ίδιος έχει φιλοδοξία να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ. Μάλιστα τόνισε πως ακόμα και σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτο συνέδριο – όπως πρότεινε και ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. – αυτό δεν θα σήμαινε «νομοτελειακά» πως θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά.

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως στην αυριανή συνεδρίαση ποια στελέχη από τη βάση, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων, που έχουν ειδικό βάρος στο εσωκομματικό σκηνικό, θα λάβουν το λόγο, αλλά και ποια στάση θα τηρήσουν αναφορικά με τη διεξαγωγή Συνεδρίου ή Εθνικής Συνδιάσκεψης.