current views are: 3

7 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:01

Την μπάλα στο «γήπεδο» των εταίρων πετάει η κυβέρνηση

«Ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, τώρα απαιτείται οι εταίροι να δείξουν ότι μας εμπιστεύονται» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά την δημοσιοποίηση των επτά προτάσεων της Ελλάδας προς τους θεσμούς, με φόντο την συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

«Ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, τώρα απαιτείται οι εταίροι να δείξουν ότι μας εμπιστεύονται» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά την δημοσιοποίηση των επτά προτάσεων της Ελλάδας προς τους θεσμούς, με φόντο την συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, τώρα απαιτείται οι εταίροι να δείξουν ότι μας εμπιστεύονται» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά την δημοσιοποίηση των επτά προτάσεων της Ελλάδας προς τους θεσμούς, με φόντο την συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Στην Αθήνα δεν περιμένουν θαύματα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κάτι που τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «έχω προγραμματίσει ταξίδια – συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες» προσδιορίζοντας τις επόμενες κινήσεις του.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτραπεί η έκδοση εντόκων γραμματειών πέραν του ορίου των 15 δισ. και ταυτόχρονα να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά, ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Στόχος όχι εύκολος, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν ετερόκλητα μηνύματα. Από τη μία πλευρά καταγράφεται ένα μέτωπο το οποίο ευσχήμως θα επιθυμούσε «να μην ισχύσει η απόφαση της 20 Φεβρουαρίου» και από την άλλη πλευρά μια ομάδα που πιέζει «να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες στην Ελλάδα» και η οποία κομψά μεν, αλλά αυστηρά βάλλει και κατά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της ανελαστικής του τακτικής, απέναντι στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη Φλωρεντία όπου στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν και το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι. Σε εποχές που οι συμμαχίες κρίνονται απολύτως απαραίτητες οι κινήσεις αυτές κρίνονται επιβεβλημένες, ενώ στο Λονδίνο θα βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος για συναντήσεις στο λονδρέζικο City.

«Αισιοδοξούμε, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύσει η λογική στους εταίρους και όχι το αίσθημα εκδίκησης απέναντι στην αριστερή κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισήμαναν πως «αν τις προτάσεις μας κληθούν να τις μελετήσουν κλιμάκια εμπειρογνωμόνων, τότε είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρχει απόφαση τη Δευτέρα…».

Μία εξέλιξη που άπαντες την απεύχονται…


σχετικα αρθρα