Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο της άτυπης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Νικόλα Ποπόσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι όσον αφορά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε στον ομόλογο του ότι «το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας είναι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον κ. Ποπόσκι ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της γειτονικής χωράς την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς.

Ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η «λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού».