Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Οι πιο αιχμηρές τοποθετήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κυριάκου Μητσοτάκη του Νίκου Δένδια του Νικήτα Κακλαμάνη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Όλοι ζήτησαν την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το οποίο θα έκρινε και την τύχη της ηγεσίας του κόμματος.

Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον Αντώνη Σαμαρά που θα οδηγήσει την παράταξη σε εθνική συνδιάσκεψη.

Σημασία έχει να δούμε τώρα τις επόμενες κινήσεις αυτών των στελεχών που στάθηκαν επικριτικά απέναντι στην ηγεσία και έθεσαν εαυτούς απέναντί της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την άποψη ότι η ΝΔ οφείλει να κάνει γενναία «στροφή» και θα συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση ότι οι ηττημένοι αρχηγοί της ΝΔ παραιτούνται.

Η θέση της είναι σταθερή, ότι δηλαδή θα πρέπει να οδηγηθεί η παράταξη σε έκτακτο συνέδριο και εκεί ο ίδιος ο Σαμαράς να θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας ακόμη και αν επιθυμεί να είναι και εκείνος εκ νέου υποψήφιος. Φράση που αναφέρει η κ. Μπακογιάννη -και έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές- είναι ότι αν η ΝΔ συνεχίσει στην ίδια τακτική θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Στις θέσεις της κ. Μπακογιάννη έχουν προσχωρήσει περισσότεροι από 15 βουλευτές που γνωρίζουν πάντως ότι η δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα «έτρεχε» όπως ο ίδιος έχει δηλώσει την κούρσα της διαδοχής θα παραμείνει ο πρώτος τη τάξη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Αυτό δεν σημαίνει, λένε οι συνεργάτες του, ότι θα στηρίζει στο 100% την κομματική γραμμή αν διαφωνεί. Οι βουλευτές που συντάσσονται στο πλευρό του κ Μητσοτάκη θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την ΝΔ στον δρόμο του «κέντρου» ακόμη και αν η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νίκος Δένδιας δεν θα αναλάβουν , σύμφωνα με πληροφορίες , καμία κομματική θέση ακόμη και αν τους προταθεί και θα επιλέξουν τον δρόμο της «διακριτικής παρουσίας» σε όργανα και κοινοβουλευτική ομάδα. Μπορεί και οι δύο να ανήκουν στο «Kαραμανλικό» στρατόπεδο, ουδείς όμως τολμά να συνδέσει τις επόμενες κινήσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό.

Απελευθερωμένος από σύνδρομα ηγεσίας και απόλυτα δικαιωμένος από την εκλογή του στην Α Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης όπως ο ίδιος δηλώνει, θα είναι το «κακό σπυρί» για όλους. «Εγώ είμαι παραταξιακός», δηλώνει ο κ Κακλαμάνης «και η βάση του κόμματος θα ακούει από εμένα ότι συμβαίνει στο κόμμα του με ονόματα και διευθύνσεις», καταλήγει.