Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα φέρεται να είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας του το κλίμα που επικρατεί στην ΕΚΤ για την χώρα μας αλλά και την πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να συντηρεί στον «αναπνευστήρα» στην Ελλάδα εμποδίζοντάς την να αναπνεύσει κανονικά.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η ΕΚΤ ασκεί ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις στην χώρα μας πρακτική που εμμέσως πλην σαφώς καταγγέλλει με την συνέντευξή του στο Spiegel και από την πλευρά του είπε στον Στουρνάρα να διαμηνύσει στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ότι με τους εκβιασμούς δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά πράγματα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιδεικνύοντας συνέπεια στο προσεχές Eurogroup θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα το οποίο κατ’ επέκτασιν θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες σύμφωνα με το Μαξίμου είναι ανακόλουθες με το γεγονός ότι έχει υπάρξει συμφωνία και η κυβέρνηση διανύει μόλις τις πρώτες ημέρες υλοποίησής της.

Όλα αυτά βεβαίως εξαρτώνται και από τον βαθμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στο Μαξίμου και την Τράπεζα της Ελλάδος. Προεκλογικώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον διοικητή Στουρνάρα για δηλώσεις που είχε κάνει περί ρευστότητας θεωρώντας ότι ενεργούσε με εντολή Σαμαρά ο οποίος προσπαθούσε να προκαλέσει κλίμα πανικού στο εξωτερικό. Ήταν τότε που έγινε το έκτακτο ραντεβού Τσίπρα-Προβόπουλου.

Παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, το Μαξίμου δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με αυτό το θέμα καθώς όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες προέχει να ολοκληρωθεί και η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση η υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας.