current views are: 3

8 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση06:53

Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία στο Eurogroup- Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Δυσοίωνες είναι προοπτικές για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας η οποία θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα καθώς οι δανειστές από την μία επιμένουν για περισσότερα μέτρα και από την άλλη εκτιμούν ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Δημοσίευση 06:53’
αρθρο-newpost

Δυσοίωνες είναι προοπτικές για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας η οποία θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα καθώς οι δανειστές από την μία επιμένουν για περισσότερα μέτρα και από την άλλη εκτιμούν ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Δυσοίωνες είναι προοπτικές για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας η οποία θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα καθώς οι δανειστές από την μία επιμένουν για περισσότερα μέτρα και από την άλλη εκτιμούν ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Η λίστα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν ικανοποίησε τους δανειστές οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών στο ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης στο περιθώριο του Συνεδρίου με τίτλο: «Assessing Risk: Business in Global Disorder» στη Βενετία, ανέφερε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε στην επιστολή του και πρόσθεσε πως το αντικείμενο εργασίας είναι η συμφωνία επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά οι επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά

1η Μεταρρύθμιση – Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

Σκοπός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να ενεργεί ως ανεξάρτητο παρατηρητήριο, υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη μιας πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα. Για το σκοπό αυτό, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παρακολουθεί αμερόληπτα την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση τωνδημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική.

Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αλλά και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενοποίησής του με το υπάρχον γραφείο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

2η Μεταρρύθμιση – Κατάρτιση Προϋπολογισμού και του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσιονομικών, οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.

Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.

3η Μεταρρύθμιση – Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες), κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

4η Μεταρρύθμιση- Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η μεταρρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε ήδη από την αρμόδια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη.

5η Μεταρρύθμιση – Δημόσια Έσοδα από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου

Ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:

  • την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή
  • την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας
  • την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)

Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγησητων αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω βημάτων προς την πλήρη εφαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια (π.χ. μηχανισμούς για την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου) καθώς και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.

6η Μεταρρύθμιση – Πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του δημοσίου και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις υπηρεσίες του δημοσίου να ζητούν (από πολίτες και υπηρεσίες) έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες, τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει (εντός της ίδιας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας).

Προτερήματα της προτεινόμενης δράσης: Μεγάλη μείωση στις χαμένες ώρες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που τώρα σπαταλούν μέρες να συλλέγουν τα απαραίτητα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου με σκοπό να τα προσκομίσουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες –ένα νέα κίνητρο για ψηφιοποίηση –ουσιαστική καλή θέληση για τον δημόσιο τομέα.

7η Μεταρρύθμιση: Διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ελληνική Κυβέρνηση συνέταξε και έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου που εμπεριέχει μέτρα άμεσης ανακούφισης της ακραίας φτώχειας, με παροχή κουπονιών σίτισης (για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν μια “έξυπνη κάρτα”), επιδόματος ενοικίου και δωρεάν ρεύματος.

Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται συνολικά στα200,29 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία, η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει τους απαιτούμενους πόρους από δύο τομείς:

Τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Υπουργείου (υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατομμυρίων ευρώ)

Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών/συμβάσεων σε κάθε Υπουργείο, κίνηση που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.


σχετικα αρθρα