current views are: 1

7 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση18:16

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Ντράγκι και Ολάντ ενόψει του κρίσιμου Eurogroup

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 18:16’
αρθρο-newpost

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας και σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις προτάσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.Υπενθυμίζεται πως μέσα στην εβδομάδα η απόφαση της ΕΚΤ να μην άρει την εξαίρεση στα ελληνικά ομόλογα είχε προκαλέσει δυσφορία στην κυβέρνηση.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο σημείωναν πως συγκεκριμένη η συνομιλία ήταν εποικοδομητική και έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε εξάλλου και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ακόμα συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.

Οι επαφές του πρωθυπουργού έρχονται μία ημέρα μετά την αποστολή των προτάσεων προς τον πρόεδρο του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η ανταπόκριση το επικεφαλούς του οργάνου, υπήρξε θετική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση του κ. Ντάισεμπλουμ έφθασε, αργά χθες το βράδυ, στον Γιάνη Βαρουφάκη και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «με την επιστολή του ανταποκρίνεται θετικά στον έλληνα Υπουργό και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου».


σχετικα αρθρα