Γράφει ο ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Μπορεί μια κυβέρνηση μόλις σαράντα ημερών να πελαγοδρομεί στις δικές της αντιφάσεις;». Το ερώτημα αυτό έθεσε σε πολιτική ομήγυρη υψηλό κυβερνητικό στέλεχος το οποίο βέβαια δεν περίμενε να ακούσει την απάντηση των συνομιλητών του. 

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της αριστερής κυβέρνησης δεν είναι η πολυγλωσσία, κυρίως είναι η πολυλογία, όπως αυτή καταγράφεται σχεδόν επί καθημερινής βάσης. Υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, επιδίδονται σε ένα αγώνα πολιτικής πλειοδοσίας στο ποιος θα φανεί πολιτικά ελκυστικότερος του άλλου και πως θα κερδίσει τον χαμένο πολιτικά χρόνο. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχουν «βγει από τα ρούχα τους» με εκείνα που ακούγονται «στον αέρα» και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έχουν ενοχληθεί από την υπερπροβολή κυβερνητικών στελεχών, κάνοντας λόγο μερικές φορές ακόμα και για «επικοινωνιακή ανωριμότητα» εννοώντας προφανώς έλλειψη πολιτικής ωριμότητας. Αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις, παιχνίδια για το ποιος θα προηγηθεί του έτερου, η μη επαρκής στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, το ότι δεν έχουν ορκιστεί ακόμα αναπληρωτές υπουργοί, σηματοδοτούν την έλλειψη συντονισμού ή αν θέλετε μια κυβέρνηση που αναζητά τον βηματισμό της.

Η εικόνα αυτή είναι σαφές ότι δημιουργεί σύγχυση, και οι προσπάθειες που καταβάλλονται εστιάζονται στο να πεισθούν άπαντες ότι η «κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και όχι ο καθένας να κάνει το προσωπικό του παιχνίδι», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και αν ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών μπορεί ενδεχομένως να «καλύπτει» αυτές τις μάλλον «γκρίζες ασάφειες», εν τούτοις ουδείς παραβλέπει ότι «αν αυτή η δυσλειτουργία συνεχισθεί τότε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκδοθούν κώδικες συμπεριφοράς ή... διοικητικού τύπου μέτρα.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλότατης κοινωνικής υποστήριξης και ουδείς επιθυμεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να απεμποληθεί εξαιτίας «αστοχιών και επικοινωνιακών λαθών», που πλήττουν την κυβέρνηση οι εντολές είναι σαφείς «προσοχή, δουλειά και λιγότερη έκθεση στα μίντια», που σημαίνει σε απλά ελληνικά «μαζευτείτε γιατί...».

Και όπως έλεγε έμπειρο και με χιούμορ κοινοβουλευτικό στέλεχος «το βήμα είναι η Βουλή, τα μίντια απλώς κλείνουν τηλεοπτικό χρόνο και μάλιστα τζάμπα..», άρα το «νέο ύφος και ήθος δεν είναι κενό γράμμα για την κυβέρνηση».