Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής.

Τόσο η πλευρά της ηγεσίας, όσο και η πλευρά των στελεχών που έχουν ζητήσει Έκτακτο Συνέδριο, θέτοντας κάποιοι από αυτούς εμμέσως και θέμα ηγεσίας, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου συνέχισαν τις επαφές και τις συναντήσεις με στόχο να «περάσουν» στα μέλη της Π.Ε. τη δική τους θέση.

Οι βουλευτές που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν στις συζητήσεις τους πως όσοι θέτουν θέμα ηγεσίας πλήττουν την ενότητα της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ τα στελέχη που έθεσαν με ένταση το θέμα του εκτάκτου Συνεδρίου, υποστηρίζουν ότι το να ανοίξει η κουβέντα για την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης, μόνο εσωστρέφεια δεν είναι και η συγκεκριμένη συγκυρία, μόνο ακατάλληλη δεν είναι, καθώς σε δεύτερο χρόνο θα είναι αργά.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται σήμερα να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη η ΝΔ στο επόμενο διάστημα, ενώ θα επιμείνει στην πρόθεσή του να συνεδριάσει η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που ζήτησαν έκτακτο Συνέδριο και έθεσαν εμμέσως θέμα ηγεσίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει, επιμένοντας στην άποψη που εξέφρασε στην Κ.Ο. την περασμένη Πέμπτη. Η εκτίμηση που υπάρχει στο περιβάλλον της είναι ότι η πρότασή της θα βρει πρόσφορο έδαφος και στην Πολιτική Επιτροπή, με τις φωνές που θα ζητούν έκτακτο Συνέδριο για να συζητηθεί το μέλλον της παράταξης να πληθαίνουν στο προσεχές διάστημα.

Το λόγο αναμένεται να πάρει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής της ηγεσίας της ΝΔ, ενώ χθες δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαίο, να απευθυνθεί η ΝΔ στην κοινωνία, με μία ανοιχτή διαδικασία που θα οδηγήσει σε Συνέδριο, το οποίο θα επανακαθορίσει τον προγραμματικό της λόγο και θα αποφασίσει ενδεχομένως για το αν μπορεί αυτό να γίνει με την υπάρχουσα ηγετική ομάδα ή αν αυτή πρέπει να αλλάξει.

Από την πλευρά του ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης φέρεται προβληματισμένος για το αν θα μιλήσει στην Πολιτική Επιτροπή, καθώς εκφράστηκε ήδη ανοικτά στη συνεδρίαση της Κ.Ο. Έχει δίαυλο επικοινωνίας με όλους και θέλει να ακούσει τι θα πουν και τα στελέχη του κόμματος στην Π.Ε., με δεδομένο ότι η δική του θέση έχει κοινοποιηθεί σε όλους. Ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας υπάρχει πιθανότητα να λάβει το λόγο.

Ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κορυφαία στελέχη (Δένδια, Μπακογιάννη κλπ) έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που φαίνεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και βρισκόμενος σε συνεχείς επαφές μαζί τους, δείχνει να ενεργοποιείται, καθώς αρκετοί τον θέλουν ως εγγυητή της ενότητας της παράταξης.

Αίνιγμα αποτελεί η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Π.Ε. και σκοπεύει να πραγματοποιήσει παρέμβαση ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια δήλωσε ότι «έχω λόγο και άποψη και ας είμαι μακριά», φράση που υποδηλώνει την πρόθεσή του για παρουσία στα τεκταινόμενα και στο μέλλον της ΝΔ.

Σημασία θα έχει ποιοι και πως θα τοποθετηθούν από τα κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη, που ο λόγος τους έχει αντίκτυπο στο κομματικό ακροατήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Μπακογιάννης δεν σκοπεύει να μιλήσει, σε αντίθεση με τον Γιώργο Πατούλη που θα ζητήσει να ανέβει στο βήμα. Από την πλευρά του απόφαση για το τι θα πράξει δεν έχει λάβει ακόμα ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.