Να μην αγνοήσει την ιστορική αλήθεια, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πρωθυπουργοί της παράταξης παραιτούνταν έπειτα από ήττα, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».

Η κυρία Μπακογιάννη Εμμένει στη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, το οποίο απορρίπτει η ηγεσία αντιπροτείνοντας Εθνική Συνδιάσκεψη, και απαντά στον κ. Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι το να λέγεται πως η ύψιστη εσωκομματική διαδικασία θα αποτελέσει απαρχή εσωστρέφειας και θα λειτουργήσει ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ύβρι.

Συγκεκριμένα, για τη ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη τονίζει ότι «εξακολουθεί να είναι το μεγάλο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Οφείλει να εκφράσει το σύνολο της παράταξης που έρχεται από μακριά και έχει μέλλον. Οφείλει να εκφράσει τους δημιουργικούς Ελληνες που πιστεύουν σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα και αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτό. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράσει τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλους εκείνους που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και μάχονται για να βγει η χώρα από την κρίση». 

Παράλληλα, προσθέτει ότι «έχει ιδεολογική ταυτότητα. Κατά διαστήματα όμως φαίνεται σαν να τη χάνει. Οταν από την αντιμνημονιακή ρητορική προσγειωνόμαστε στη σκληρή πραγματικότητα και προχωρούμε μεταρρυθμίσεις επί δυόμισι χρόνια και στη συνέχεια, έξι μήνες πριν από τις εκλογές, υποκύπτουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού, οι πολίτες μπερδεύονται και μας εγκαταλείπουν. Αρα η πρόκληση σήμερα είναι να επαναδιατυπώσουμε τον πολιτικό μας λόγο μένοντας πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας ώστε να εκφράσουμε τις μεγάλες ομάδες της κοινωνίας που παραδοσιακά εκφράζαμε».

Και συνεχίζει:

Οποιος δεν αλλάζει πεθαίνει. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να αλλάξουμε. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ειλικρινή αυτοκριτική και να δούμε τι έφταιξε και χάσαμε με 8,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έφταιξε και σήμερα κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα στο οποίο – λυπάμαι που το λέω – αθροίζονται ιδεοληψίες και άγνοια, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για τον τόπο. Το λίφτινγκ στην πρόσοψη ή η αλλαγή του ονόματος της ΝΔ δεν θα προσφέρει τίποτα. Αλλωστε δεν μας φταίνε τα σύμβολα και τα ονόματα. Εμείς φταίμε και οι στρατηγικές μας. Γι’ αυτό η θαρραλέα αυτοκριτική είναι απαραίτητη για να επανακαθορίσουμε το ιδεολογικό μας στίγμα και να μπορέσουμε να απευθυνθούμε εκ νέου στην κοινωνία. Οταν χάνεις τις εκλογές, δεν φταίει η κοινωνία. Αν μπεις στη λογική ότι φταίει η κοινωνία, τότε βεβαίως έχεις πεθάνει. 

Η ίδια τονίζει ότι δεν έχει απολύτως καμία προσωπική φιλοδοξία ενώ για το εάν πρέπει να φύγει ο Αντώνης Σαμαράς λέει: «Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είπα μια απλή αλήθεια: ότι όλοι οι πρωθυπουργοί της παράταξης παραιτούνταν έπειτα από ήττα. Και υπέβαλλαν παραίτηση όχι επειδή ήταν κακοί πρωθυπουργοί ή κακοί αρχηγοί αλλά επειδή ήξεραν ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Αυτό αποτελεί μια ιστορική αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί».

Η κυρία Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «εκείνο που προέχει είναι η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογικότητα. Στόχος μας πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας που παραπέμπει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Οι λογικές τύπου “ενός ανδρός αρχή” είναι ξεπερασμένες».

Η βουλευτής της ΝΔ προσθέτει ότι «κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η δικαίωση διά της καταστροφής της Ελλάδας. Ο στόχος της ΝΔ είναι ταχύτατα να καταστεί θεσμικός συνομιλητής όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και βεβαίως συνομιλητής όλων των κοινωνικών ομάδων με τις οποίες έχασε την επαφή. Μόνο έτσι το κόμμα μας θα είναι εθνικά χρήσιμο και θα δώσει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια».

Για το ενδεχόμενο ενός Grexit είπε ότι είναι πολύ πιθανό. «Με ανησυχεί αν συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους εταίρους μας και να κάνουμε πολιτική επικοινωνίας παρά ουσίας. Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση σε πολιτικές που είναι στη σωστή κατεύθυνση και να λειτουργήσει με μοναδικό γνώμονα το καλό της χώρας. Δεν μας επιτρέπεται να περιμένουμε τη δικαίωσή μας επί των ερειπίων της Ελλάδας» και είπε για τα περί τρίτου πακέτου:

«Φοβούμαι ότι το τρίτο πακέτο είναι προ των πυλών γιατί η κυβέρνηση χάνει χρόνo και χρήμα. Γι’ αυτό θα χρειαστούν πολύ σκληρές και σοβαρές διαπραγματεύσεις. Σήμερα πια καμία πολιτική δύναμη δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Ολοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρωτίστως η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους εταίρους πρέπει να είναι προϊόν σοβαρής και υπεύθυνης διαπραγμάτευσ«Η “ενός ανδρός αρχή” είναι ξεπερασμένη».