Για ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική στάση κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού στην Corriere della Sera, όπου αναφέρεται σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν το σχέδιο της κυβέρνησης. 

«Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι «μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία, προφανώς, την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ασκεί επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών, για τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης στην αναφορά περί «δημοψηφίσματος» σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση, με σημείωμα της, διευκρινίζει μόνο ότι ο υπουργός της μίλησε γενικά για δημοψήφισμα και όχι για δημοψήφισμα περί ευρώ. Κατά τα λοιπά, υιοθετεί και στηρίζει όσα είπε ο υπουργός της».

Και διερωτάται: «Θα κάνουν λοιπόν εκλογές για να επιμείνουν στα ψέματα των προηγούμενων εκλογών ή για να πουν την επώδυνη αλήθεια; Προτείνοντας τι; Θα κάνουν δημοψήφισμα με ποιο ερώτημα; Και πώς θα ερμηνευθεί αυτό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από κράτη, θεσμούς και αγορές;»

Κατά το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση:

  • Δεν λυπάται πλέον καθόλου τις θυσίες του λαού που τις χαραμίζει με ραγδαίο ρυθμό γυρνώντας τη χώρα στο 2009 και ακόμη πιο πίσω.
  • Δεν αντιλαμβάνεται την επίπτωση τέτοιων δηλώσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.
  • Καταστρέφει εν ψυχρώ τα δύο μεγάλα επιχειρήματα της χώρας που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη στο Spiegel, με χαρακτηριστική άνεση σαν να τα πέτυχε αυτός: το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

Κλείνοντας, καλεί τον Πρωθυπουργό «να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για μια  ουσιαστική - επιτέλους - διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Δυστυχώς οι έως τώρα αντιδράσεις της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε κάτι τέτοιο».