Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει να προλάβει την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Το μεγάλο πρόβλημά της όμως παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης που δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα υπουργικά του καθήκοντα με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται καθημερινά πολλές δυσλειτουργίες.
 
Η κυβέρνηση βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό να σφίγγει όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δίνει όλη την προσοχή της στο επικείμενο Eurogroup. Χρειάστηκε να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Παρασκευής ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει μια ευνοϊκή απόφαση για την Ελλάδα.
 
Ο Γ. Στουρνάρας είχε επικοινωνίες με παράγοντες της ΕΚΤ, αλλά το μήνυμα που φθάνει από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη είναι ότι η εμπλουτισμένη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση μέρους της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Οι πιστωτές ή θεσμοί επιμένουν ότι θα πρέπει προηγουμένως να γίνει τεχνική επεξεργασία των μέτρων και να υπάρξει έγκριση από τους εκπροσώπους των δανειστών, τους θεσμούς και τονίζουν σε όλους τους τόνους πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Το μήνυμα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Eurogroup και φυσικά δεν υπάρχει εικόνα για τις επιπτώσεις των μέτρων.
 

«Θέλουν πρώτα θα αξιολογηθεί το πακέτο από τους εκπροσώπους των θεσμών και μετά θα έρθει στην ομάδα εργασίας του Eurogroup» λέγεται ότι είναι το μήνυμα των θεσμών προς την Αθήνα, ενώ συμπληρώνουν με νόημα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση αγνοεί πολλές παραμέτρους και σημεία του προγράμματος παράτασης που συμφώνησε.
 
Οι θεσμοί επιμένουν ότι για να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα μέτρα που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup καθώς και ότι αυτά θα πρέπει να είναι κοστολογημένα. 

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρει λύση και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εκλήθη στην Αθήνα εσπευσμένα ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στις Βρυξέλλες και είχε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
 
Ο ίδιος έχει πλήρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις και είναι αυτός που συνομιλεί καθημερινά με τους εκπροσώπους των θεσμών, μεταφέροντας το επίκεντρο των συνομιλιών από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά είναι αυτός που υποκαθιστά, όσο και εάν αυτό είναι υπερβολικό, τον Γ. Βαρουφάκη που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που έχει την υψηλή εποπτεία.
 
Οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να έλθουν στην Ελλάδα για να γίνει η προεργασία και ο έλεγχος, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν δέχεται η Αθήνα διότι θα σημάνει οπισθοχώρηση και θα δημιουργηθεί μείζον θέμα που θα την πλήξει καίρια.