«Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο. Είναι παρά πολύ σημαντικό να ακούσουμε τη βάση μας , να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους εκείνους που ψήφισαν και στήριξαν τη ΝΔ έτσι ώστε να μπορέσει η ΝΔ το ταχύτερο δυνατόν να ανασυγκροτηθεί και να εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη:

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σαμαράς όμως επιμένει και σήμερα ότι ένα έκτακτο συνέδριο θα έβαζε σε τροχιά νοσηρής εσωστρέφειας -όπως λέει- τη ΝΔ.

Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι ο εσωκομματικός διάλογος είναι εσωστρέφεια. Πιστεύω αντίθετα ότι είναι δύναμη. Είναι οξυγόνο για τα κόμματα. Το να μπορούμε να συζητάμε ανοικτά μεταξύ μας, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα στιγμή όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παίρνει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, είναι δύναμη για την παράταξη. Η παράταξη χρειάζεται σήμερα όλες τις φωνές της, χρειάζεται να ανοίξει σε νέους ανθρώπους, σε νέες γενιές, να ξαναγίνει συνομιλητής των κοινωνικών ομάδων που έχασε και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο όταν δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και κάνει σοβαρά την αυτοκριτική της.

 
Δημοσιογράφος: Σας διέκοψαν κάποιοι;

Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η δύναμη των επιχειρημάτων πάντα κερδίζει και όχι οι προσπάθειες να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο. Ήταν πολλοί λίγοι, άνευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά.


Δημοσιογράφος: Ήταν συντονισμένο αυτό που συνέβη κα Μπακογιάννη;

Τι να σας πω… Δεν ασχολήθηκα.

 
Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζεται τα περί δημοψηφίσματος που είπε ο κ. Βαρουφάκης;

Έχω να πω ότι όταν το άκουσα δεν το πίστευα, έμεινα άφωνη. Αν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη λογική, προσπαθώντας να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μία αλληλεγγύη την οποία δικαιούται, θα κάνει τεράστιο λάθος και υπονομεύει θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Με τους εταίρους διαλέγεσαι, διαπραγματεύεσαι. Αλλά το να τους πεις ότι εγώ θα κάνω δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα είναι το επιχείρημα το οποίο απλώς τους ενώνει εναντίον σου.


 Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για ψήφο στο συνέδριο. Για ποιά θέματα;

Επί όλων των θεμάτων.

 
Δημοσιογράφος: Ακόμη και ηγεσίας;

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. Άλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη.