Ολοκληρώθηκε έπειτα από 7 ώρες, όπου τοποθετήθηκαν πάνω απο 60 άτομα, η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Στη δευτερόλογία του ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε εκ κένου το έργο της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι μπορούσε να κάνει και άλλα, παρόλο που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο, αλλά έπρεπε να σώσει τη χώρα. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου, η αποχώρηση με αιχμές του Νίκου Δένδια και τα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη εναντίον της ηγεσίας του κόμματος.

Νωρίτερα, σε μια απρόσμενη κίνηση, ο έλληνας επίτροπος ανανκοίνωσε ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι οι ευθύνες για την ήττα της ΝΔ δεν πρέπει να αναζητούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στις 25 Ιανουαρίου, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα μας στην παροχολογία των αντιπάλων μας. Να τελειώσουμε σήμερα με τη φοβική ΝΔ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ένω άφησε αιχμές για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έκλεισε το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, αποκλείοντας εκ νέου τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα στελέχη που επανέφεραν επιτακτικά το θέμα. «Ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια ομιλία που- σύμφωνα με πηγές της Συγγρού- διεκόπη αρκετές φορές από τις αντιδράσεις στελεχών. 

«Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», φώναξαν κάποιοι παρευρισκόμενοι,  με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά: «Σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός. Στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες, αλλά με επιχειρήματα».

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει αιχμές για στελέχη του κόμματος που «διέρρευσαν», όπως είπε, ότι υπάρχει αίτημα για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου με στόχο την εκλογή αρχηγού. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε κατά την ομιλία του:

Θέμα αρχηγού της παράταξης έθεσα εγώ ο ίδιος, εξηγώντας οτι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά οτι δεν θα ήταν σωστό να εγκαταλείψω τη μάχη της παράταξης. Εξήγησα οτι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο, αλλά κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον είχε το θέμα να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε.

Μερικοί συνάδελφοι έθεσαν ζήτημα έκτακτου Συνεδρίου, που θα γινόταν για ένα θέμα: Την εκλογή αρχηγού, που ενώ δεν το έθεσαν στην ΚΟ το διέρρευσαν, γνωρίζοντας οτι έτσι και θα τραυμάτιζαν τη ΝΔ και θα βοηθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και γι' αυτό το απέρριψα, γιατί θα παρουσίαζαν την παράταξη μας σπαρασσόμενη.

Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπισή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, αποχώρησε ο Νίκος Δένδιας πριν προλάβει να μιλήσει στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι, ενώ ήταν 20ος στον κατάλογο ομιλητών, η σειρά είχε φτάσει στον 37ο, χωρίς ωστόσο να κληθεί στο βήμα να μιλήσει. «Κάποια πράγματα ειναι πρόδηλα» φέρεται να δήλωσε.

Τα εκατέρωθεν πυρά συνεχίστηκαν και από άλλα στελέχη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αναγνωρίστηκαν όλοι οι υπουργοί με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν το καρό των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και απο τη δίκη μας παράταξη, ανέφερε.