Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Με εκατέρωθεν μηνύματα προχωράει η «προδικασία» για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές κοιτάζουν τον τρόπο υλοποίησης και ελέγχου των συμφωνηθέντων της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ  ήδη "βλέπουν" νέα συμφωνία για το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας.

Έπειτα από τις έντονες διαβουλεύσεις και τις τηλεφωνικές επαφές που υπήρξαν σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο πλευρές φάνηκε να πλησιάζουν σε κοινό τόπο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η απόσταση σήμερα μοιάζει αγεφύρωτη, μετά τις αιχμές Τσίπρα για την άνιση μεταχείριση της νέας κυβέρνησης εκ μέρους της ΕΚΤ, αλλά και τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος στην Corriere Della Sera
 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με τους θεσμούς, χαρακτηρίζοντας το φάκελο με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης «χρήσιμη», παρέπεμψε ωστόσο στον έλεχγο των εκπροσώπων των θεσμών. Στην απαντητική του επιστολή επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group, όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Στην απάντηση που δημοσιεύει το Reuters, ο προέδρος του Eurogroup επισημαίνει:

Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς. Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικής φύσεως εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα.

Έτσι τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευτούν σε συνομιλίες, που θυμίζουν εν πολλοίς τους γνωστούς ελέγχους της τρόικας. «Πρέπει να γίνει ένας κανονικός έλεγχος για να προχωρήσει η αξιολόγηση» είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπως λένε κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην υλοποίηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και γι'αυτό τη Δευτέρα θα καθοριστεί ο τρόπος ελέγχου και εποπτείας το επόμενο τετράμηνο. Στο ίδιο μήκος κυματος βρίσκεται και η Αθήνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δειχνει στο διαστημα - "γέφυρα", όπου οι θεσμοί, με τους εκπροσώπους του προηγούμενου σχήματος της τρόικας, θα έχουν σημαίνοντα ρόλο.

Όπως είπε από τη Βενετία ο κ. Βαρουφάκης, περιμένει από το Eurogroup να ρυθμίσει τις διαδικασίες για το πως θα γίνει ο έλεγχος για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα επιθυμεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, συνεπώς, το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπό την ασφυκτική πίεση του χρηματοδοτικού κενού, ο έλληνας υπουργός έστειλε το μήνυμα στους εταίρους, ότι η χώρα μας θα κάνει ό, τι απαιτείται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το αποτέλεσμα, πάντως, του αυριανού Eurogroup θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης. Αναλόγως της έκβασης, θα υπάρξουν εξελίξεις και από την ΕΚΤ, από την οποία το Μαξίμου αναμένει "ίση μεταχείριση" με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.