Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια σε συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους, έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής με την ως τώρα στάση της έχει δείξει πως δεν έχει καμία διάθεση να αποποιηθεί την πολιτική της ταυτότητα για χάρη της θεσμικής ιδιότητάς της. Αυτό, άλλωστε, καταμαρτυρούν κινήσεις όπως η καταψήφιση της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση με  τους εταίρους (στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ), η επιμονή της στο ζήτημα του χρέους και η αντίληψή της για τη ΧΑ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η κ. Κωνσταντοπούλου έχει στείλει το μήνυμα ότι θα εμπλακεί ενεργά σε όσες περισσότερες πολιτικές υποθέσεις μπορεί.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στις τάξεις της αντιπολίτευσης και η αμηχανία που προκλήθηκε στο Μαξίμου, από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις της με αποκορύφωμα εκείνη που αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη αποφασίζει να παραχωρήσει άδεια για να παραστούν στη Βουλή προφυλακισμένοι αντιπρόσωποι. Η ίδια πάντως είναι ξεκάθαρη δηλώνοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές της. «Ο αριθμός των παρόντων βουλευτών επηρεάζει και τη πλειοψηφία που αποφασίζει η Βουλή. Αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να επηρεάζεται όμως από εξωγενής παράγοντες παρά μόνο όταν γίνεται για το νόμο. Όμως η αναιτιολόγητη άρνηση δεν ήταν στο πλαίσιο της πρόβλεψης του νόμου», είπε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτό που διαβλέπουν οι περισσότεροι όταν επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις της Προέδρου είναι η επιθυμία της να καταστήσει σαφές ότι είναι το πραγματικό νούμερο δύο της κυβέρνησης. Έτσι η αντιπολίτευση έχει ήδη επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ ανακοινώσεων , ενώ και το ίδιο το Μαξίμου εμφανίζεται αμήχανο από πρωτοβουλίες της.

Ωστόσο και πάλι η ίδια υπεραμύνεται του εαυτού της, τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει το λόγο στην αντιπολίτευση όσο αυτή τον ζητά, αλλά ξεκαθαρίζει και πως δεν θα καταργήσει την πολιτικής της λειτουργία. «Δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην πρόεδρος της Βουλής. Ο πρόεδρος όταν κατεβαίνει από την έδρα είναι βουλευτής», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στους δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν τουλάχιστον δεν εκφράζεται κάποια επίσημη δυσφορία, καθώς τα περισσότερα σχόλια περιορίζονται γύρω από το πάθος και τη σχολαστικότητα της.

Σε κάθε περίπτωση μια άλλη παράμετρος που βάζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι ότι δραστηριότητα της Προέδρου και η αντιπαράθεσή της με τη κυβέρνηση έχει και αυτή τα όριά της. Για να υποστηρίξουν τη θέση τους, υπενθυμίζουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ της θέσης του Μαξίμου να μην έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή, επικαλούμενη τη πολιτική διάσταση της συμφωνίας.