Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών του σημερινού Eurogroup οι Ευρωπαίοι εταίροι λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις παρά μόνο μια πρώτη συζήτηση πάνω στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση. 

Μάλιστα παρά τις αλλεπάλληλες αντικρουόμενες  δηλώσεις που υπήρξαν και από  τις δυο πλευρές γι αυτή την συνεδρίαση η αίσθηση που υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αρχίζει να προβάλει ένα φως στην άκρη του τούνελ. Στηρίζουν αυτή τους την αισιοδοξία στο γεγονός ότι  με τις δηλώσεις τους τα  κορυφαία στελέχη των δανειστών εμφανίζονται να αποδέχονται κάποιες από τις προτάσεις Βαρουφάκη λέγοντας ότι αποτελούν μια αρχή για συζήτηση όπως για παράδειγμα  ο Γερούν Νταισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε ότι «αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων». 

Η Αθήνα πάντως είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των εταίρων για τα θέμα τα των ιδιωτικοποιήσεων ενώ για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρόταση για τους τουρίστες και τους φοιτητές  φοροελεγκτές ήρθε από την Γερμανική κυβέρνηση. Φυσικά η συνεδρίαση αυτή γίνεται στην σκιά της δήλωσης Βαρουφάκη «περί εκλογών και δημοψηφίσματος-  αν οι Ελληνικές προτάσεις δεν γίνουν αποδεκτές-δήλωσης που δημιούργησε αίσθηση στην Ευρώπη ειδικά μετά την παραποίηση των λεγομένων του από την Ιταλική εφημερίδα Καρριέρε Ντε λα Σέρα. 

Η κυβέρνηση αφού έσπευσε να καλύψει με κατηγορηματικό τρόπο τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών με ειρωνικά , ψευδή, ή ανακριβή σχόλια και ειδήσεις άφησε να εννοηθεί ότι οι  εκλογές και το δημοψήφισμα μπορεί να μην βρίσκονται τώρα πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελούν όμως πάντα δυο σοβαρά όπλα για την αντιμετώπιση μιας αδιέξοδης κατάστασης. 

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός έδωσε παρόμοια απάντηση όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Σπίγκελ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

«Αν προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση, "θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχιση μιας αναξιοπρεπούς πολιτικής", τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση. Αλλά η απειλή για την Ευρώπη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos, είναι στο Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το AfD στη Γερμανία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας