Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η κάθετη άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεύτερη σε διάστημα ολίγων ημερών, να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε Συνέδριο και να ανοίξει τη συζήτηση στα κομματικά όργανα για όσα ορθά ή λανθασμένα έγιναν ειδικά τα τελευταία 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας αποτελεί πλέον τον άξονα στον οποίο δρομολογούνται οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν αντιμετώπισε δυσκολίες διαχείρισης της Πολιτικής Επιτροπής, η πλειοψηφία της οποίας (σ.σ. αλλά και οι “παρατηρητές” που υπήρχαν στην αίθουσα, δίνοντας συχνά τον... τόνο) είναι της επιρροής του.  

Η παραίτηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, από τη θέση του αντιπροέδρου, ταυτόχρονα με το μανιφέστο που κατέθεσε για μία «όχι φοβική» Νέα Δημοκρατία που θα εκφράζει το μεταρρυθμιστικό, μετριοπαθή χώρο του κέντρου δημιούργησε πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος και όχι μόνον γιατί ο Επίτροπος έλαβε αποστάσεις από την κεντρική γραμμή. Αλλά και, για τον απλό λόγο, ότι θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων έκανε ευθέως λόγο για ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές, η οποία όπως είπε δεν μπορεί να αποδοθεί στην παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, καταδείχθηκε ότι πλην του κ. Αβραμόπουλου, που εμφανώς πλέον χαράσσει διακριτή πορεία, τα υπόλοιπα προβεβλημένα στελέχη βρίσκονται, στην πλειοψηφία τους, απέναντι στον κ. Σαμαρά. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στο Συνέδριο και έκανε ένα επιπλέον βήμα, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι το φοβάται. Και εισέπραξε βέβαια τις φωνασκίες των «προεδρικών». 

Ο Νίκος Δένδιας οικοδομεί, βήμα – βήμα, ηγετικό προφίλ, αφού μετά την ομιλία στην Κ.Ο., χθες αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τη σειρά των ομιλητών και έτσι φρόντισε να οριοθετήσει περαιτέρω το μέτωπο προς την ηγετική ομάδα. 

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, εκφραστής ενός σημαντικού μέρους της οργανωμένης βάσης, επιχειρηματολόγησε με τον Εθνάρχη Κ. Καραμανλή υπέρ του συνεδρίου ενώ σειρά άλλων στελεχών κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. 

Ο Σαμαράς και οι άλλοι 

Όχι οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν. Εάν ο κ. Σαμαράς έβαζε κάλπη την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική  Ομάδα ή χθες στην Πολιτική Επιτροπή πιθανότατα θα κέρδιζε την ψηφοφορία. Ωστόσο, η εις βάρος του πίεση αυξάνεται. 

Διότι, την ίδια ώρα που ο ίδιος θα επιδιώκει την ανασύνταξη της Ν.Δ., τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό και μία πιο συλλογική λειτουργία μέσω του άτυπου 15μελούς συμβουλευτικού οργάνου (σ.σ. μένει να φανεί εάν και ποιοι βουλευτές θα θελήσουν να συμμετέχουν), οι «απέναντι» θα εντείνουν την πολιτική πίεση. Δείπνα, ζυμώσεις και πιθανά επίσημα αιτήματα για συνέδριο (σ.σ. που πάντως δεν θα καλύπτουν τις καταστατικές προβλέψεις) αναμένεται να κυριαρχήσουν στη γαλάζια επικαιρότητα, σε πλήρη συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους – δανειστές της χώρας.. 

Η προσπάθεια του Προέδρου του κόμματος επικεντρώνεται στο να κερδίσει χρόνο, εν αναμονή και των πολιτικών εξελίξεων, να ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα δικαίωσης της πολιτικής και των επιλογών του και παράλληλα να προχωρήσει συντεταγμένα σε κινήσεις ανασυγκρότησης του κόμματος. 

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, είναι σαφές ότι οι επιδιώξεις των δύο πλευρών οδηγούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, σε μετωπική σύγκρουση. Μία σύγκρουση, που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αφορά πλέον ή μόνον τις «βαρονίες» μέσα στο κόμμα αλλά, ενδεχομένως, και την ίδια την ενότητα της Ν.Δ.