Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Στην τελική ευθεία για να κατατεθούν στη Βουλή και να γίνουν νόμοι του κράτους βρίσκεται μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια, ο στόχος των οποίων είναι διπλός: από τη μία να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και από την άλλη να ανακουφίσουν πνιγμένους από τα χρέη φορολογούμενους.

Ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (κοινή επιτροπή κοινωνικών, οικονομικών υποθέσεων και δημόσιας διοίκησης) βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ρυθμίσεων για ολόκληρο το κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί την προσεχή Τρίτη θα γίνει η λεγόμενη ακρόαση κοινωνικών φορέων, ενώ την Πέμπτη θα πάρει το δρόμο για ην Ολομέλεια.

Παράλληλα σήμερα θα κατατεθεί και η νέα ρύθμιση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που θεωρείται προαπαιτούμενο για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η  αναδιάρθρωση ολόκληρου του τηλεοπτικού τοπίου. 

Από κει και πέρα όμως εκκρεμούν άλλα δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορούν τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία καθώς και την προστασία της Α’ κατοικίας, η αποδοτικότητα των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για το λόγο αυτό, οι τελικές ρυθμίσεις  βρίσκονται υπό την αίρεση του Eurogroup  της Δευτέρας το οποίο και θα αποφανθεί αν οι ρυθμίσεις θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ήδη πάντως σε ότι αφορά τις 100 δόσεις υπάρχει μετακίνηση της κυβέρνησης στην παραδοχή ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να επιβραβεύονται, γεγονός που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να απορρίψει τις αρχικές σκέψεις για διαγραφή χρεών. Αυτό που επισημαίνουν μάλιστα όσοι έχουν γνώση της κατάσταση που επικρατεί στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, είναι πως μια γενναία ρύθμιση θα μπορούσε ακόμα και να λύσει το πρόβλημα της είσπραξης φόρων για φέτος αλλά θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα τα επόμενα χρόνια. 

Από την άλλη στη ρύθμιση για τη προστασία της Α’ κατοικίας ήδη η αρχική επιδίωξη για κούρεμα μέρους των χρέους των οφειλετών έχει απομακρυνθεί, καθώς η επιδίωξη χρήσης ενός μέρους των 11 δις ευρώ από το «μαξιλαράκι» του ΤΧΣ δεν έγινε εφικτή.