Σε άρθρο στο atlantico.fr γνωστός οικονομικός ρεπόρτερ  αναφέρει ότι η απειλή του Ελληνα υπουργού «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Παρά τις μετέπειτα διευκρινίσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών πως το διακύβευμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος δεν θα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης «απειλεί ξεκάθαρα να εγκαταλείψει το ευρώ» γράφει ο Ζαν-Μαρκ Σιλβέστρ.

Όμως, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Είναι πολύ αργά». «Κανένας στην Ευρώπη δεν παίρνει στα σοβαρά τους κυβερνώντες της Ελλάδας» προσθέτει, επισημαίνοντας πως «στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε πολύ μόνος».

«Απορρίφθηκε από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης, προσπάθησε έτσι να παίξει το τελευταίο του χαρτί στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώνοντάς του πως αν το Eurogroup δεν δεχόταν τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διαγραφή χρέους, ενώ ο ίδιος δημόσια είχε ανακοινώσει πως εγκατέλειψε αυτόν τον στόχο, τότε θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές. Ενα δημοψήφισμα δηλαδή για την αναθεώρηση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη».